Nieuws
Algemeen

Doe mee met de Fairtrade Challenge!

29 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Max Havelaar

Met 50 miljoen koppen koffie per dag drinken Nederlanders de meeste koffie ter wereld. Wanneer al deze koffie volgens Fairtrade voorwaarden verhandeld zou zijn, zouden de koffieboeren per dag € 170.000 meer ontvangen dan nu het geval is, stelt Stichting Max Havelaar. Dit is 62,5 miljoen euro per jaar.

 

‘Koffiebranders die met het Fairtrade keurmerk werken betalen een extra ontwikkelingspremie aan de boerenorganisatie. Als we meer Fairtrade koffie gaan branden en drinken stijgt de hoeveelheid ontwikkelingspremie. Deze extra inkomsten hebben zij hard nodig, zeker nu hun koffieproductie te lijden heeft onder de effecten van klimaatverandering’, aldus directeur Peter d’Angremond. Om aandacht te vragen voor grote uitdagingen waar koffieboeren wereldwijd mee kampen organiseert de stichting samen met Fairtrade organisaties in twintig landen van 7 t/m 15 mei de ‘Fairtrade Challenge’.

 

Serieuze bedreiging

Klimaatverandering is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie en het bestaan van koffieboeren. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen en zijn financieel nauwelijks in staat om zich te weren tegen de gevolgen. Daarnaast dalen de wereldmarktprijzen voor koffie en liet onderzoek van het Deense onderzoeksbureau DanWatch onlangs zien dat slavenarbeid helaas nog steeds voorkomt in de koffie-industrie.

 

Vanzelfsprekend

De harde realiteit voor boeren staat in schril contrast met de vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders hun dagelijkse kop koffie drinken. De ochtend is voor de meeste mensen het favoriete koffiemoment en 40% geeft aan dankzij de warme drank productiever te zijn op het werk, zo blijkt uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy. Maar hoe vanzelfsprekend is een kop koffie als we niet bereid zijn om er een duurzame en eerlijke prijs voor te betalen?

 

Challenge

Om de wereld van koffieconsumptie en koffieproductie te verbinden ‘challenget’ Stichting Max Havelaar bedrijven, instellingen, gemeenten en consumenten om een Fairtrade coffee break te organiseren en zo koffieboeren te steunen. Fairtrade gecertificeerde koffieboeren hebben stabielere inkomsten. Naast strenge eisen aan het milieu en goede arbeidsomstandigheden stelt het keurmerk voorwaarden aan de betaling aan boerenorganisaties. Een van de belangrijkste concrete eisen is de extra Fairtrade ontwikkelingspremie die aangesloten bedrijven verplicht zijn te betalen aan de boerenorganisatie. Hiermee wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld klimaatprogramma’s zodat boeren zich beter kunnen weren tegen de effecten van een veranderend klimaat.

 

Coffee breaks kunnen worden aangemeld via fairtradechallenge.nl.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen