Nieuws

Doe mee met Warmetruiendag 2017: verwarm jezelf, niet de wereld

9 februari 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: Greenchoice

Morgen is het weer zover: dan is het Warmetruiendag. Naar verwachting doen dit jaar 200.000 mensen mee aan de grootste klimaatactie van Nederland. Waar het energiedebat vooral gaat over isolatie, financiering en technieken, zet Warmetruiendag al elf jaar de belangrijkste factor voor succesvolle energiebesparing in het zonnetje: de mens.

 

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen is energiebesparing cruciaal: de knop moet letterlijk om. Deelnemers aan Greenchoice Warmetruiendag zetten dan ook massaal de verwarming lager, trekken een warme trui aan en besparen per dag wel 6, 12 of 18 procent energie, kosten en uitstoot. De warme trui staat daarbij symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen om hun klimaatimpact te verminderen.

 

 

 

 

Energiebesparing: no-brainer

Fossiele energie vervangen door schone helpt om verdere uitstoot van broeikasgassen te voorkomen, maar de groenste energie is de energie die niet hoeft te worden opgewekt. Volgens onderzoekers van Cambridge kan wereldwijd ruim zeventig procent van de energie worden bespaard. En als de kachel overal éen graad lager staat, kan Nederland op éen dag eenvoudig vier miljoen m3 gas uitsparen. Dat is ruim vijfentachtig miljoen zonnepaneeluren of bijna achttienduizend windmolenuren.

 

Dag van heel Nederland

Besparen werkt samen het snelst. Veel overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven hebben gezamenlijke besparingsacties op de actiewebsite aangekondigd en bedrijven kunnen de impact van hun actie concreet maken met de online Businesscase. Deelnemers zijn onder andere Stayokay met alle Nederlandse vestigingen, Kringloopwinkel Het Goed met alle vestigingen, de Handwerkbeurs in Zwolle, diverse onderwijsinstellingen waaronder de Universiteit van Maastricht, de VU, de Universiteit Eindhoven en Hogeschool van Hall Larenstein en bijna veertig gemeentes door het hele land: o.a. Breda, Haaksbergen, Rotterdam, Goerree-Overflakkee en Delft.

 

Lievelingstrui van Nederland

Dit jaar zocht Warmetruiendag door heel Nederland verhalen van mensen over hun lievelingstrui en hun visie op energiebesparing. De trui blijkt stevig in de Nederlandse gewoonten genesteld: zo draagt Jort Kelder het liefst zijn degelijke vest, stylist Bastiaan van Schaik een oversized sweater, kiest fashiondesigner Bas Kosters voor een bedrukte sweater en oud-minister Jacqueline Cramer een gerecyclede wollen trui. De verrassende verhalen en Warmetruienanalyse worden op Warmetruiendag gepresenteerd.

 

Greenchoice en Klimaatverbond

Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Energieleverancier Greenchoice steunt de actiedag nu voor de vijfde keer met als motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen