Nieuws

Dopper behaalt wederom podiumplek in Nederlandse B Corp ranglijst

17 mei 2016 | Door: Charlene Bodt

Twee jaar na de officiële certificering, bewijst Dopper opnieuw een voortrekker te zijn van de Nederlandse B Corporation beweging. Het bedrijf achter de duurzame waterfles is één van de eerste B Corps van Nederland en heeft inmiddels navolging gekregen van vele andere wereldverbeteraars. Tijdens de vernieuwing van het B Corp certificaat is gebleken dat Dopper is meegegroeid met de community; het bedrijf behaalde de derde hoogste score van de inmiddels vijftig Nederlandse B Corps.

 

In amper twee jaar tijd heeft Dopper haar impactscore met maar liefst 25% verhoogd; van 109 naar 133 punten. Dopper scoort voornamelijk hoog op milieu en community-impact, dat is ook precies waar Dopper op inzet. Met de herbruikbare waterfles probeert Dopper de milieuschade door plastic wegwerpflesjes te beperken. Omdat de fles vrij is van giftige weekmakers, is deze bovendien beter voor de gezondheid.

 

Milieu en samenleving centraal

Tijdens de productie van de Dopper wordt zorgvuldig omgegaan met water en energie en de CO₂-uitstoot zoveel mogelijk beperkt, dit in tegenstelling tot de vervuilende mineraalwaterindustrie. De hoge communityscore van Dopper is voornamelijk gebaseerd op de water- en sanitatieprojecten die de Dopper Foundation financiert in Nepal. Hiermee maakt Dopper een blijvende impact op Nepalese gemeenschappen.

 

Invloed op mens en milieu

Dopper vindt een positieve invloed op mens en milieu zó belangrijk zo dat het deze punten tijdens de hercertificering als bedrijfsdoel heeft laten vastleggen in de statuten. Merijn Everaarts, oprichter en CEO van Dopper: ‘B Corporation is voor mij hét bewijs dat goed doen en winst maken perfect samengaan. Zonder de verkoop van de Dopper fles zouden wij nooit de budgetten hebben om wereldwijd te strijden tégen single-use plastic afval en vóór schoon drinkwater.’

 

De toekomst

Dopper blijft zich de komende jaren verder ontwikkelen, opdat het bedrijf ooit het maximaal haalbare aantal punten in de wacht sleept. Hierbij blijft het terugdringen van single-use plastic en vergroten van de toegang tot drinkwater wereldwijd vooropstaan. Deze duurzame initiatieven blijven mogelijk door het succes van de Dopper fles, nu al in twaalf landen verkrijgbaar. Daarnaast streeft Dopper ernaar om de eigen impact beter in beeld te brengen en te verantwoorden met harde cijfers.

 

Over B Corp

B Corp is het certificaat dat wordt toegekend aan bedrijven die een bewezen sociale en ecologische impact maken. Het keurmerk wordt verstrekt door de onafhankelijke stichting B Lab en moet om de twee jaar worden vernieuwd. Dit gebeurt aan de hand van het zogenoemde impact assessment. In het assessment staan het bestuur, de werknemers en de impact op de samenleving en het milieu centraal. Een bedrijf moet minimaal 80 punten en kan maximaal 200 punten scoren om B Corp gecertificeerd te worden. Inmiddels zijn er meer dan 1700 B Corps in 50 landen, verspreid over 130 industrieën, samen staan zij voor een nieuwe vorm van bedrijfsvoering waarbij niet alleen economische maar ook maatschappelijke winst wordt nagestreefd.

 

Over Dopper

Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verkleinen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Het veelvuldig gebruik van petflessen wereldwijd veroorzaakt een enorme afvalstroom in de oceanen, de zogenaamde ‘plastic soep’. Met de herbruikbare design waterflessen van hoogwaardig kunststof draagt Dopper bij aan de vermindering van deze milieuproblematiek. Daarnaast stimuleert Dopper het gebruik van kraanwater als goedkoop en minder milieubelastend alternatief voor mineraalwater. In bijna vijf jaar tijd is de Dopper uitgegroeid tot een product dat niet meer weg te denken is uit het Nederlandse straatbeeld, daarnaast inspireert het mensen wereldwijd om plastic te reduceren.

 

De stichting Dopper Foundation bestaat sinds 2013 en – gefinancierd door 5% van de netto verkoopomzet van Dopper, sponsoring en donaties – financiert water- en sanitatieprojecten wereldwijd, onder meer in Nepal in samenwerking met Simavi. Tevens ontwikkelt de Foundation via haar Dopper Academy educatieve programma’s in landen waar kraanwater al een gemeenschappelijk goed is.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen