Nieuws

DSM opent nieuw Biotechnology Center in Delft

7 april 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: DSM

DSM heeft in Delft een nieuw, hypermodern biotechnologiecenter geopend. Met het center vergroot DSM de capaciteit van biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling van toepassingen in voeding en voedingsmiddelen, diervoer, bio-brandstoffen, farma en biobased materialen. De voltooiing van het nieuwe biotechnologiecenter is onderdeel van DSM’s investeringsprogramma van €100 miljoen in uitbreiding van onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland dat in 2013 is gestart. Het center huisvest het breedst mogelijke gamma aan biotechnologiespecialisaties onder één DSM-dak. In dit innovatiecluster bouwen meer dan 400 onderzoeks- en ontwikkelingsexperts voort op een solide traditie van meer dan 150 jaar fermentatie en biotechnologische innovatie in Delft.

 

Het nieuwe biotechnologie center is een volgende stap in de ontwikkeling van de site in Delft, waar DSM Food Specialties zijn wereldwijde hoofdkantoor heeft. DSM heeft de site in Delft de afgelopen jaren uitgebreid met onder meer een groot, modern voeding en applicatie center. Ook heeft DSM, samen met andere industrie partijen, geïnvesteerd in een hypermoderne fermentatie-proeffabriek op de site in Delft. Daarnaast is de Delft site een belangrijke industriële productiesite voor onder meer halffabricaten voor antibiotica en gistextracten en smaakstoffen.

 

Feike Sijbesma, CEO en bestuursvoorzitter van DSM: ‘In DSM’s nieuwe Biotechnology Center werken onze wetenschappers aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals het voorzien van alle mensen wereldwijd van goede voeding en het mogelijk maken van de transitie van een fossiele samenleving naar een op bio-hernieuwbaar gebaseerde samenleving. Het DSM Biotechnology Center faciliteert dit in een innovatieve omgeving en op een historische locatie in Delft, waar we voortbouwen op bijna 150 jaar wetenschappelijke, academische en commerciële activiteiten.’

 

Innovaties

Het begon allemaal in 1869 met de Nederlandsche Gist en Spiritusfabriek. Sindsdien vonden veel in Delft ontwikkelde innovaties hun weg naar de maatschappij. Denk daarbij aan een productiestam en een proces voor de grootschalige productie van penicilline waarmee sinds de Tweede Wereldoorlog miljoenen levens werden gered, het natuurlijke schimmelwerende conserveermiddel natamycine dat op grote schaal gebruikt wordt om uiteenlopende levensmiddelen tegen bederf te beschermen, en zuivelenzymen waardoor miljoenen mensen met een lactose-intolerantie toch voedzame zuivelproducten kunnen consumeren. DSM’s wetenschap zit ook achter de tweede generatie biobrandstoffen. Hiervoor zet DSM conversietechnologieën, gisten en enzymen in om van landbouwresiduen ethanol te maken.

 

Momenteel wordt er in het nieuwe biotechnologiecentrum gewerkt aan innovaties zoals de productie van fermentatieve steviol glycociden (de caloriearme, zoetsmakende moleculen in de steviaplant) als antwoord op de wereldwijd groeiende vraag naar suikerarme voedingsmiddelen en dranken. DSM’s kennis en expertise op het gebied van fermentatie helpt om in de groeiende vraag naar zuivere, kwalitatieve en duurzaam geproduceerde steviol glycosides te voorzien. Daarnaast ontwikkelden DSM-wetenschappers in het biotechcentrum een nieuwe technologie waarmee het oneetbare product dat bij de extractie van raapzaad- of canola-olie overblijft, wordt omgezet in een hoogwaardig plantaardig eiwit voor veelzijdige toepassingen in de levensmiddelenindustrie. Deze ‘proteïnen van de toekomst’ komen tegemoet aan de wereldwijd toenemende vraag naar proteïnen.

 

Veel talent

De diversiteit aan specialisaties binnen DSM’s Biotechnology Center trekt veel talent aan. In het nieuwe centrum werken 400 wetenschappers, die 27 nationaliteiten vertegenwoordigen. Het biotechnologiecentrum vormt het hart van Biotech Campus Delft. Biotech Campus Delft is een initiatief van DSM Delft, de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland. Delft staat internationaal bekend om zijn expertise en zijn toonaangevende positie in de wereld op het gebied van biotechnologische ontwikkeling.

 

DSM’s Biotechnology Center krijgt de naam Rosalind Franklin Biotechnology Center, als eerbetoon aan Rosalind Franklin (1920-1958). Zij was een briljante wetenschapper die tijdens haar tragisch korte leven een enorme bijdrage heeft geleverd aan onze kennis en ons begrip van de structuur van DNA, waarmee ze de basis legde voor de moderne biotechnologie. Met het eren van Rosalind Franklin brengt DSM hulde aan alle vrouwelijke helden van de wetenschap.

 

Het center werd officieel geopend door Louise Fresco (voorzitter RvB van Wageningen University en research), Ilona Haaijer (president DSM Food Specialties) en Feike Sijbesma (CEO Koninklijke DSM).

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen