Nieuws
Industrie

ECN zorgt voor Europese certificering van biobased producten

13 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

Op weg naar een duurzame, circulaire economie worden steeds meer producten gemaakt uit biomassa. Dat is materiaal afkomstig van planten die recent groeiden. ‘Een product noemen we nu biobased als een deel uit biomassa bestaat. Het is niet vastgelegd hoe groot dat deel moet zijn’, zegt Jaap Hooijmans, senior onderzoeker bij ECN. Tot nu toe ontbrak het namelijk aan een gecertificeerd label voor biobased producten. Diverse instanties ontwikkelden wel een eigen label, maar het was voor de consument lastig om te bepalen wat zo’n label precies betekent.

 

Hooijmans en collega’s werkten samen met diverse internationale testlaboratoria en certificerings-instituten aan twee gestandaardiseerde manieren om het gehalte aan biomassa in alle mogelijke producten te meten. Op basis van deze meetmethoden komt er binnenkort een Europees gecertificeerd label uit (onder de norm EN 16785-1). Dit label komt op biobased producten en vermeldt welk deel van het product uit biomassa bestaat.

 

Veel duidelijker

‘We hopen dat zo’n label bedrijven zal stimuleren om meer biomassa te gebruiken nu duidelijk wordt hoeveel daarvan precies in hun product zit. Voor kleine bedrijven die vrijwel 100% biobased produceren is het een goede manier om hun prestaties te laten zien. Voor grote bedrijven die niet zo snel kunnen overstappen naar 100% biobased is het een stimulans om toch zoveel mogelijk biomassa te gebruiken. Voor de consument wordt het straks veel duidelijker wat een biobased product nu eigenlijk is’, zegt Hooijmans.

 

Hoe meet je biomassa?

ECN speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de meetmethodes voor het biomassagehalte in biobased producten. Het gaat om twee verschillende methodes, een die het gehalte aan koolstof meet dat afkomstig is van biomassa en een die naar andere elementen zoals zuurstof en waterstof kijkt.

 

ECN kan bedrijven helpen om de tests straks volgens de Europese standaard uit te voeren, zodat ze een label kunnen aanvragen. ‘Wij zijn daar goed in’, aldus Hooijmans. ‘Wij zijn het enige instituut in Nederland dat in staat is om zowel de metingen, berekeningen, validatie en interpretatie van de resultaten uit te voeren.’

 

Maar de onderzoeker is alweer bezig met de toekomst. ‘Het gehalte aan biomassa in een product is wel belangrijk, maar zegt niet alles over de duurzaamheid van het product. Het wordt pas echt onderdeel van de circulaire economie als het product diverse keren hergebruikt wordt. Maar hoe meet je of een product hergebruikt is? Daar werken we nu aan’, zegt Hooijmans.

 

Bekijk NEN-EN 16785-1:2016 in de kennisbank

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen