Nieuws
Industrie, Dienstverlening

ELECTRE-project helpt bij ontwikkeling betaalbare waterelektrolysetechnologie

22 februari 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Voltachem

VoltaChem co-initiator ECN en Hydron Energy gaan samenwerken in een project om te onderzoeken welke invloed het volgen van een wisselend aanbod duurzame elektriciteit heeft op de levensduur van de elektrolyzer. Het uiteindelijke doel is om de kosten van elektrolyzers te verlagen naar een niveau waar waterstof uit hernieuwbare elektriciteit een aantrekkelijke optie wordt voor de chemische industrie.

 

Het is bekend dat snelle wisselingen in de belasting degradatie in een PEM-elektrolyzer kunnen versnellen. Het ELECTRE-project moet ophelderen in welke mate deze sterk wisselende belasting de levensverwachting vermindert en welk type wisselingen in de belasting de levensduur specifiek beïnvloeden. De twee partners hebben een subsidie ontvangen van de Topsector Chemie om dit onderzoek uit te voeren.

 

Verlenging van levensduur noodzakelijk voor kostenverlaging

Europa voorziet een belangrijke rol voor waterstof bij zowel het benutten als opslaan van (overtollige) energie uit hernieuwbare bronnen. Om een betrouwbaar alternatief te vormen voor andere vormen van opslag of vraagregulering is het noodzakelijk dat de kosten van elektrolyzers aanzienlijk dalen. Ondanks dat bestaande elektrolyzers vrij lang meegaan, gaat deze levensduur gepaard met aanzienlijke kosten. Kostbare katalysatoren, metalen en membranen worden op dit moment gebruikt omdat minder dure componenten niet de gewenste levensduur garanderen. Inzicht in de factoren die de levensduur beïnvloeden en het verhogen van de duurzaamheid van minder kostbare componenten zijn cruciaal om de kosten te reduceren.

Sander ten Hoopen, directeur van Hydron Energy: ‘ELECTRE biedt ons de mogelijkheid om de operationele eisen van onze betaalbare en efficiënte waterelektrolysetechnologie voor de opkomende markt van duurzame waterstofproductie verder te ontwikkelen.’

 

Inzicht in degradatie bij PEM-elektrolyzers

De PEM (of Proton Exchange Membrane-elektrolysertechnologie) wordt over het algemeen beschouwd als de belangrijkste technologie voor de toekomst voor de productie van waterstof uit elektriciteit. Testen van PEM-brandstofcellen in de autosector lieten de grote impact zien van wisselende belasting op de levensduur. Momenteel is er weinig bekend over de impact op PEM-elektrolyzers. Binnen het ELECTRE-project gaan ECN en Hydron Energy een systematische aanpak ontwikkelen om de levensduur van PEM-elektrolyzers in kaart te brengen en te begrijpen.

 

Levensduurmetingen zijn tijdrovend en (daardoor) kostbaar. Samenwerking is volgens de elektrolysefabrikanten hard nodig om vraagstukken rond de levensduur op te lossen. Daarom heeft het ELECTRE-project twee parallelle doelen:

– Het project heeft ten doel om een beter begrip te verkrijgen van de belangrijkste factoren die de levensduur van elektrolyzers beïnvloeden.

– Tegelijkertijd zullen er binnen het project nieuwe nationale en internationale partnerschappen worden gesloten zodat het levensduurvraagstuk op een effectieve manier kan worden geadresseerd.

 

Shared Innovation Program VoltaChem: oproep tot samenwerking

Het ELECTRE-project wordt uitgevoerd onder de vlag van het industriegedreven Shared Innovation Program VoltaChem dat de elektriciteitssector verbindt met de chemische industrie. Betaalbare elektrolyzers zijn een cruciaal element bij het tot stand brengen van synergie tussen deze sectoren. Om de basis die wordt gelegd binnen het ELECTRE-project verder te versterken, nodigt VoltaChem geïnteresseerde partijen uit de chemische industrie, de elektriciteitssector en toeleveranciers uit om te praten over mogelijkheden tot samenwerking.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen