Nieuws

EU laat pensioenfondsen duurzamer beleggen

30 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: FluxEnergie

‘Met deze wet geven we het juiste signaal aan pensioenfondsen: de tijd van fossiele beleggingen is voorbij’, aldus de opgetogen mede-onderhandelaar Bas Eickhout, die als Europarlementariër aan tafel zat bij de onderhandelingen over Europese wetgeving rond pensioenen.

 

Voorstellen van Eickhout om pensioenfondsen verantwoorder te laten beleggen zijn opgenomen in de wetgeving: Pensioenfondsen worden voortaan verplicht duurzaamheid mee te nemen in hun beleggingsbeleid en de risico’s in kaart te brengen van CO₂-intensieve beleggingen zoals in kolen-, olie- of gasbedrijven. Ook wordt opgehelderd dat financieel rendement niet als excuus mag worden gebruikt om onverantwoord te beleggen.

 

Grote druk uitoefenen

Eickhout onderhandelde namens de groene fractie in het Europarlement. Hij is zeer te spreken over het onderhandelingsresultaat: ’Voor het eerst onderneemt de Europese Unie wetgevende actie tegen het probleem van riskante fossiele beleggingen. Zo voorkomen we dat toekomstige generaties pensioenkortingen voor hun kiezen krijgen omdat pensioenfondsen niet tijdig overstappen op duurzame beleggingen.’

 

Gezamenlijk hebben pensioenfondsen in de EU 3500 miljard euro in beheer. Deze beleggingen kunnen grote druk uitoefenen om de omschakeling naar een duurzame economie te versnellen. ‘Fossiele beleggingen lopen het risico waardeloos te worden en veel mensen willen juist dat hun pensioenpot wordt aangewend om duurzaamheid te stimuleren. Dat dat dit ten koste zou gaan van het rendement is een mythe’, aldus Eickhout.

 

Europese regels noodzakelijk

Pensioenfondsen mogen binnen de Europese Unie hun diensten ook over de grens aanbieden. Hoewel de invulling van pensioenstelsels een nationale bevoegdheid is, zijn Europese regels noodzakelijk om minimumeisen te stellen aan deugdelijk bestuur, transparantie en de dekking van tegoeden zodat deelnemers in pensioenfondsen goed beschermd zijn.

 

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers onder Nederlands voorzitterschap bereikten dit akkoord over de wet die het bestuur, de transparantie en de communicatie van pensioenfondsen moet verbeteren, na maanden onderhandelen.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen