Nieuws
Logistiek & mobiliteit, duurzame innovatie

Europa’s eerste veerboot op vloeibaar gas is een feit

2 december 2015 | Door: Redactie TGTHR

Aan de Duitse Noordzeekust is een nieuw tijdperk aangebroken. MS Ostfriesland, de eerste veerboot met een milieuvriendelijke aandrijving op basis van vloeibaar aardgas LNG (Liquefied Natural Gas), is in gebruik genomen. Rederij AG EMS uit Emden is van plan om de verbeterde auto- en passagiersveerboot het hele jaar door als lijndienst te gebruiken tussen Emden, Borkum en Eemshaven.

 

Passagiers op de veerboot tussen de Eemshaven en Borkum zien geen rookpluimen meer uit de scheepsschoorsteen komen in plaats van de gebruikelijke scheepsdieselwolken.   Het gebruik van LNG als brandstof scheelt ruim negentig procent in de uitstoot van stikstof-en zwaveloxide en twintig procent van het broeikasgas CO₂. De uitstoot van fijnstof is zelfs helemaal verdwenen. Ook wordt het schip energiezuiniger. Zo wordt de kou die vrijkomt door van het vloeibare LNG weer gas te maken, benut voor de airconditioningsinstallaties. De EU ondersteunt dit project door een bijdrage uit hoofde van de TEN-T regeling.

 

Oog voor het milieu

De nieuwe motoren, vier in totaal, wekken met de nieuwe brandstof LNG stroom op voor twee elektromotoren. Die leveren meer pk’s dan de twee oude motoren. Ook de besturing wordt anders. In plaats van de gebruikelijke roeren krijgt de MS Ostfriesland vier schroeven die in alle richtingen draaibaar zijn. Daardoor kan het schip makkelijker manoeuvreren. Rederij AG EMS kiest duidelijk voor het milieu, en vanuit dat oogpunt hebben ze de MS Ostfriesland zorgvuldig laten ombouwen. Het is het eerste zeeschip dat in de EU is omgebouwd naar LNG. Het is een Nederlands – Duits project, waarin Groningen Seaports en Energy Valley ook een belangrijke rol spelen. Zij moeten er voor zorgen dat er LNG-faciliteiten in het Noorden komen, zoals een bunkerstation.

 

Energy Valley

Stichting Energy Valley is er trots op deel te nemen aan dit grensverleggende en grensoverschrijdende project. De rederij AG Ems is de voorloper die alle eer toekomt voor deze stap. LNG is een robuuste en toekomstgerichte brandstof die zeer geschikt is om in de scheepvaart en het zware wegtransport te gebruiken. De ontwikkeling van LNG wordt in de Energy Valley regio begeleid door Stichting Energy Valley en de TaskForce LNG Noord-Nederland. Op nationaal niveau wordt deze ontwikkeling uitgevoerd door het Nationaal LNG Platform onder de noemer van de Green Deal LNG Rijn en Wadden waar Energy Valley ook aan deelneemt.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen