FairClimateFund lanceert als eerste in Nederland Fairtrade Carbon Credits

4 april 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: FairClimateFund

Het Indiase Clean Cookstoves project van FairClimateFund is – als tweede project ter wereld – gecertificeerd volgens de Fairtrade Climate Standard, waarmee Fairtrade gecertificeerde carbon credits voor het eerst beschikbaar komen op de Nederlandse markt. PLUS heeft de primeur door als eerste in Nederland de CO₂-uitstoot van haar supermarkten te compenseren met deze Fairtrade Carbon Credits.

 

Klimaatprojecten die aan de Fairtrade Climate Standard voldoen, onderscheiden zich met name door betere sociale en economische voorwaarden te bieden aan de lokale gemeenschappen die de carbon credits genereren, waaronder een Fairtrade minimumprijs, een extra Fairtrade premie en het eigenaarschap van de carbon credits. Deze nieuwe innovatieve standaard werd ontwikkeld door Fairtrade, werelds meest erkende sociale certificatie, en Gold Standard, dé toonaangevende certificatie voor klimaat en ontwikkeling.

 

 

 

 

Clean Cookstove project

Het Clean Cookstove project in het district Raichur in India is opgezet door FairClimateFund in samenwerking met JSMBT, een lokale organisatie waarin ruim 7.000 vrouwen zijn vertegenwoordigd. Het project heeft inmiddels aan meer dan 18.000 huishoudens schone houtovens, Chulika’s genaamd, verstrekt en is nu als eerste in Nederland – en als tweede ter wereld – Fairtrade gecertificeerd.

 

Sinds de start van het project in 2012 is er door klimaatfinanciering een beweging op gang gekomen die de positie van vrouwen en de hele gemeen­schap heeft versterkt. De Chulika’s hebben een direct positief effect op de huishoudens doordat ze tijdsbesparing opleveren, ontbossing voorkomen en bovendien zorgen voor veel minder rook binnenshuis. Daarnaast is er een uitgebreid programma opgezet voor de versterking van de lokale gemeenschappen; van onderwijs en trainingen op het gebied van klimaatverandering, tot aan hygiëne- en gezondheidsprogramma’s en zelfs het aanleggen van moestuinen en zadenbanken.

 

PLUS heeft primeur in Nederland

Alle supermarkten van PLUS zijn al sinds 2016 klimaatneutraal door gebruik van groene stroom uit Europese wind, energiebesparende maatregelen en Gold Standard CO₂-compensatie. Nu doen zij dit – als eerste in Nederland – met Fairtrade gecertificeerde carbon credits. FairClimateFund en Stichting Max Havelaar zijn heel blij met deze keuze van PLUS en hoopt dat meer organisaties zullen kiezen voor Fairtrade Carbon Credits, de hoogste standaard op het gebied van klimaatcompensatie.

 

Meer informatie over de Fairtrade Climate Standard

Meer informatie over FairClimateFund

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen