Nieuws
Algemeen

Gemeente Apeldoorn geeft beloning voor inleveren zwerfvuil

18 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Tomra

Het startschot is gegeven voor een nieuwe actie van Heel Apeldoorn Rein. Verenigingen en maatschappelijke organisaties worden uitgedaagd om blikjes en flesjes gescheiden in te leveren in ruil voor vijf cent per stuk, bestemd voor de eigen kas.

 

Het hele jaar door kunnen verenigingen de lege drankverpakkingen inleveren op vijf plaatsen in Apeldoorn, waarvoor geautomatiseerde oplossingen zijn geplaatst. Wethouder Mark Sandmann van de gemeente Apeldoorn licht toe: ‘Ongeveer een kwart van het grove zwerfvuil bestaat uit drankverpakkingen. Daarom kiezen we ervoor een beloning te geven voor ingeleverde flesjes en blikjes. Dit heeft vele voordelen. Het wordt er niet alleen schoner van, de blikjes en flesjes worden ook gerecycled. En verenigingen en maatschappelijke organisaties verdienen er geld mee voor de kas’.

 

Minder zwerfvuil

De beloningsactie betreft een proef van twee jaar en is onderdeel van een landelijke pilot voor blikjes en flesjes. Het doel is minder zwerfvuil en meer gescheiden inzameling van waardevolle materialen. Jaarlijks laten we in Nederland zo’n 15 miljoen kilo flesjes en blikjes buiten slingeren. Dat is een toren van 20.000 km hoog. Een aluminium drankblikje of een plastic flesje vergaat nauwelijks. Plastic wordt nog relatief weinig apart weggegooid in de plasticbak. Van de grote plastic flessen, waar statiegeld op zit, leveren we 97 procent weer in bij de supermarkt. Dat plastic kan worden hergebruikt.

 

Win-win situatie

Marc Erkelens, voorzitter van de Apeldoornse korfbalvereniging Steeds Hooger, vertelt: ‘Door deel te nemen aan de actie dragen we, samen met onze leden, bij aan een schone omgeving rondom en aan recycling van waardevolle grondstoffen. Ook verdienen we extra inkomen dat we voor de club kunnen gebruiken. Een win-win situatie dus. Ook zijn we er trots op dat we in ons clubhuis een inleverautomaat hebben staan.’

 

René Hissink, directeur van Tomra, leverancier van innameautomaten: ‘Wij zijn trots om als Apeldoorns bedrijf een bijdrage te leveren aan het schoonhouden van de stad. Tegelijk kunnen we laten zien welke verschillende geautomatiseerde oplossingen voor het innemen van drankenverpakkingen er zijn en deze in de praktijk toepassen.’

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen