Nieuws
Algemeen

Gemeente Huizen volledig over op led-verlichting

31 mei 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: ANP

Huizen heeft de afgelopen maanden ruim 8600 traditionele lichtbronnen vervangen. De Noord-Hollandse gemeente heeft hiermee een primeur in handen: het is de eerste gemeente die elke straatlantaarn heeft voorzien van duurzame led-verlichting.

 
Dit project is onderdeel van ‘Huizen Klimaatbewust’, de Huizer kapstok voor alle duurzame activiteiten in de komende jaren. Veel Nederlandse gemeenten werken aan het verduurzamen van straatverlichting. De gemeente Huizen heeft ervoor gekozen om daarin voorop te lopen.

 

9535 energiezuinige lampen

Bij een eerdere vervangingsronde werden al ruim duizend lichtbronnen vervangen waardoor het totaal komt op 9535. De beheerder van de Openbare verlichting in de gemeente is Thomas Wittekamp: ‘We zijn er trots op dat we als eerste gemeente “verLED” zijn. De nieuwe led-lampen gaan veel langer mee. En het beheren en onderhouden van led-straatverlichting is efficiënter en daarmee goedkoper. Door deze dubbele besparing verwachten we onze investering in deretrofitlampen binnen zeven jaar terug te verdienen. Ook is er minder kans op uitval van straatverlichting, zodat Huizen altijd goed verlicht is. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt, in goede samenwerking met leverancier Saled LED verlichting en installateur Pilkes Infra.’

 

Huizen Klimaatbewust

Het college van burgemeester en wethouders heeft in het voorjaar van 2015 ingestemd met een ambitieus doel: een klimaatneutraal Huizen in 2050. Dat is de stip aan de horizon van de gemeente. Alle activiteiten die bijdragen aan het klimaatbeleid, vallen onder ‘Huizen Klimaatbewust’. Wethouder Gerrit Pas licht toe: ‘Als gemeente proberen we het goede milieuvoorbeeld te geven. We hebben concrete maatregelen vastgesteld voor de komende vijf jaar. Onderdeel daarvan is de langetermijnbesparing op onze verlichtingskosten. Daarnaast gaan we in Huizen voor duurzame energieopwekking. En het klimaatbestendig maken van wijken en buurten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende waterafvoer en een groene, natuurvriendelijke inrichting van parken en tuinen. Kortom; in het programma is aandacht voor de oorzaken én de gevolgen van de klimaatverandering.’

 

Website als verzamelplaats

De website huizenklimaatbewust.nl is de (alsmaar) groeiende verzamelplaats van klimaatbewuste initiatieven. Er zijn vier centrale thema’s: energiezuinig, klimaatbestendig, de overgang ‘Van Afval Naar Grondstof’ en ‘groen’.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen