Nieuws

Grolsch gaat voor circulair en hergebruikt 99,8 procent van al haar afval

12 juli 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Koninklijke Grolsch NV

Grolsch hergebruikt maar liefst 99,8 procent van haar afval in de keten: de bierbostel die overblijft na het brouwen wordt verkocht als veevoer aan boeren, de gist wordt hergebruikt in de farmaceutische sector en de etiketten in de baksteenindustrie. Daarnaast is 18 procent van het totale energiegebruik van de brouwerij duurzaam door de inzet van biogas afkomstig uit de eigen afvalwaterzuivering.

 

Circulair denken en handelen is daarmee niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering van de brouwerij. Als uitdaging ziet Grolsch voornamelijk het duurzaam verduurzamen: elk jaar opnieuw stappen voorwaarts zetten op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen (DVO). Het duurzaamheidsverslag voor het financiële jaar F16 heeft dan ook ‘Duurzaam Verduurzamen‘ als titel meegekregen.

 

Bij duurzaamheid wordt vaak in eerste instantie gedacht aan het milieu. Maar aandacht voor mens, maatschappij en omgeving hoort daar ook bij. Grolsch kiest naast Duurzaam Ondernemen bewust ook voor Verantwoord Ondernemen. Het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik, met name onder jongeren, is namelijk een belangrijk aandachtpunt voor de brouwer.

 

Grolsch gaat voor circulair en hergebruikt 99,8 procent van al haar afval

(Klik om te vergroten)

 

Highlights F16

Naast 99,8 procent hergebruik van afval en 18 procent groene energie heeft Grolsch in het financiële jaar F16 (1 april 2015 – 31 maart 2016) een aantal mooie resultaten bereikt op het gebied van Duurzaam & Verantwoord Ondernemen. Een paar highlights:

 

– Ter ere van het 400-jarig jubileum heeft Grolsch het ‘Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds’ gelanceerd. Het doel is om ‘vakmanschap en meesterschap’ te ondersteunen in de regio Twente en de Achterhoek. Vijftig initiatieven zijn ingediend, tien ervan zijn gehonoreerd met een bijdrage uit het fonds.

 

– Begin 2016 is de documentaire ‘FAS – Een Stil Drama‘ in première gegaan. Grolsch heeft de totstandkoming hiervan financieel ondersteund en wil hiermee mensen bewustmaken van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

 

– Grolsch heeft een Water Risico Analyse laten uitvoeren. Deze geeft een geruststellende conclusie: voor de korte én lange termijn is er voldoende water beschikbaar met de juiste kwaliteit voor het brouwproces.

 

– Grolsch heeft een nieuw Pinolen krat geïntroduceerd, waarbij verschillende verpakkingen (2-, 3-, 6- en 12-packs en losse flesjes) kunnen worden gecombineerd in één krat. Grolsch bespaart hiermee op kartonnen omdozen en op het aantal ritten naar supermarkten. De kratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Een mooie besparing op diesel, karton en CO₂-uitstoot.

 

Andrei Haret, Algemeen Directeur Koninklijke Grolsch: ‘Duurzaam verduurzamen is onze uitdaging. En dat gaat verder dan alleen onze eigen brouwerij. Steeds vaker zien we dat ook bij klanten duurzaam en verantwoord ondernemen mee gaat spelen in de keuze voor een leverancier. Gelukkig scoren we goed op dat vlak. We denken mee met klanten en komen met duurzame oplossingen. Zo is bijvoorbeeld het nieuwe pinolen krat ontstaan uit een vraag van retailers. Het resultaat is een forse besparing op diesel, karton en CO₂-uitstoot. Een mooie win-win situatie waar ik oprecht trots op ben!’

 

Lees het jaarverslag ‘Duurzaam Verduurzamen’

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen