Nieuws
Industrie, Transport & Logstiek

Haven Rotterdam gaat 3D-metaalprinten

17 februari 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Havenbedrijf Rotterdam

De haven van Rotterdam krijgt een eigen ‘Fieldlab Additive Manufacturing’ met 3D-metaalprinters waar reserve-onderdelen voor de maritieme industrie geprint kunnen worden. Op RDM Rotterdam komen metaalprinters en een centrum voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D-scannen, 3D-ontwerpen en certificering. Het Fieldlab biedt havengerelateerde bedrijven een gezamenlijke plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie.

 

Het Fieldlab komt in het Innovation Dock op RDM Rotterdam, dé plek voor innovatie in het Rotterdamse havengebied waar bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie. Het afgelopen jaar vond al een pilotproject plaats voor 3D-printing van reserve-onderdelen voor de maritieme industrie. De drie initiatiefnemers hiervan (InnovationQuarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam) hebben ook het opzetten van het Fieldlab voorbereid. Het Havenbedrijf zet nu de stap een BV op te richten voor het Fieldlab en de benodigde initiële investeringen te doen. Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf, maakte de komst van het Fieldlab bekend tijdens de 3D-Printing Conference die onlangs plaatsvond op RDM Rotterdam.

 

Logisch vervolg

Castelein vindt dat een Fieldlab hier op zijn plaats is: ‘3D-printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D-metaalprinting. Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten. In de tweede helft van het jaar moeten we de eerste 3D-metaalprinter hier in gebruik nemen. Het Fieldlab is een logisch vervolg op het vorig jaar begonnen project om reserve-onderdelen voor schepen te maken met 3D-printtechnieken. Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn en voorop lopen in de toepassing van dit soort innovaties. Dat is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werkgelegenheid.’

 

Fieldlab

Smart Industry heeft het project de status van Fieldlab toegekend. Smart Industry is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken, VNO NCW, FME, TNO, KvK en ICT Nederland. Doel is de industrie competitiever te maken door de mogelijkheden die ICT biedt sneller en beter te benutten. Nederland heeft nu elf Fieldlabs. De investering in het Rotterdamse Fieldlab bedraagt enkele miljoenen. Een geavanceerde 3D-metaalprinter kost ongeveer € 1 miljoen. Hoe groot het Fieldlab wordt hangt af van de deelname van bedrijven en instellingen. Op dit moment hebben al vijftien bedrijven een intentie-overeenkomst gesloten voor deelname aan het Fieldlab. Bedoeling is dat het Fieldlab in de tweede helft van het jaar operationeel is. Als over een aantal jaren het Fieldlab op eigen benen kan staan of 3D-metaalprinten een algemeen toegepaste techniek is, wil het Havenbedrijf hier weer uit stappen.

 

Geslaagd pilotproject

Het afgelopen jaar hebben InnovationQuarter, RDM Makerspace en het Havenbedrijf Rotterdam een pilotproject opgezet voor 3D-printing van reserve-onderdelen voor de maritieme industrie. Daarbij is veel ervaring opgedaan en bleek 3D-printing een technologie te zijn met veel potentie voor het Rotterdamse bedrijfsleven. Doordat scheepsonderdelen nu lokaal geproduceerd kunnen worden, ontstaat er minder afval en vallen de transportkosten lager uit. Aan het pilotproject deden 28 bedrijven en instanties mee, waaronder bedrijven als Keppel Verolme, Marin, Heerema, Huisman en Fokker.

 

Samenwerken met veel partners hoort bij de manier waarop het Havenbedrijf innovatie initieert in de Rotterdamse haven. In diverse projecten als iTanks, Innovation Dock, PortXL en SmartPort werkt het Havenbedrijf samen met partners als de TU Delft, Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Deltalinqs, EY, Cambridge Innovation Center, Rotterdam Partners, Philips Innovation Award en de Gemeente Rotterdam.

 

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen