Nieuws

Help mee met een enorm kunstproject in Amsterdam tegen vervuiling door microvezels!

18 juli 2017 | Nog geen reacties | Door: Redactie TGTHR | Bron: Mediamatic

Om op unieke wijze aandacht te vragen voor de vervuilende invloed van de stof fleece vindt deze zomer in het kader van Fashion Machine iedere dag een creatief project plaats: ‘Cut the Crap met Conny’. Er is meer dan 2.000 kilogram fleece verzameld om een gigantisch kunstwerk te creëren. De fleece wordt geknipt en door middel van houten werktuigen op een basale manier gebreid tot meterslange banners. Het doel? Om aan het einde van de zomer het gehele gebouw van Mediamatic achter een reuzenbreiwerk te laten verdwijnen en zo bewustzijn te creëren.

 

Ze zijn tegenwoordig algemeen bekend: de microbeads die zo minuscuul klein zijn dat ze niet meer uit het water te zuiveren zijn. Onderzoeken wijzen uit dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is bij de productie van kleding. Wellicht iets minder bekend is het feit dat synthetische stoffen bij iedere wasbeurt miljoenen kledingvezels afgeven die via het water in het milieu terecht komen. Wasmachines noch rioolzuiveringsinstallaties zijn voldoende uitgerust om deze vezels te filteren. Deze microvezels vinden via de organismes in de oceaan langzaam maar zeker weer een weg naar de mens doordat ze in de voedselketen terecht komen.

 

De stof fleece spant de kroon. Een fleeceproduct kan per wasbeurt meer dan één miljoen microvezels vrijgeven. En dat is nou precies het gigantische probleem dat stichting Mediamatic in samenwerking met Conny Groenewegen via het project FAMA (Fashion Machine) onder de aandacht wil brengen. Groenewegen is mode-ontwerpster en bovenal onderzoekster naar het verloop en gebruik van materialen.

 

Kom helpen!

Cut the Crap met Conny is de perfecte aanleiding om samen te werken met mode, handwerk en enthousiaste deelnemers in een gezellige gemeenschap. Ook kom je in aanraking met kledingproductie, duurzaamheid en recycling.

 

* Als je 1 dag meehelpt, krijg je koffie of thee en een heerlijke veganistische lunch

* Als je 2 dagen meehelpt, krijg je een special edition FAMA T-shirt

* Als je nog meer dagen meehelpt, word je een FAMA-vriend (met bijbehorende armband, 25% korting aan de bar en toegang tot Breimibo’s en speciale evenementen)

* Als FAMA vriend heb je ook de kans om model te zijn in onze Fashion Fleece Week modeshow!

 

Deelname is gratis.

Inschrijven kan via: fashionmachine@mediamatic.nl 

 

Cut the Crap met Conny

Vanaf heden tot 10 September 2017

Elke dag van 10:00-18:00

Mediamatic, Dijksgracht 6, 1019 BS Amsterdam

 

Achtergrondinformatie

Na een eerste editie in 2016 in het Tijdelijk Modemuseum in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en een tweede editie in DordtYart presenteert Mediamatic een nieuwe editie van de kunstinstallatie Fashion Machine, een concept van ontwerper Conny Groenewegen. De fleecetrui, een van de meest karakteristieke afdankertjes van de moderne kledingindustrie, is daarbij tegen wil en dank de hoofdrolspeler in het project. Dit populaire kledingstuk wordt vaak ten onrechte gewaardeerd omdat het gemaakt is van gerecyclede materialen, namelijk van plastic flessen (PET).

 

Recycled klinkt in eerste instantie natuurlijk goed. Echter blijkt uit onderzoek dat het een belangrijke oorzaak is van de grootschalige microvezel vervuiling in onze oceanen en drinkwater. In tegenstelling tot andere kledingstukken van andere materialen is de fleecetrui, na de eerste gebruiker, een totaal onbruikbaar product geworden. Het is namelijk ongewild in het tweedehands kledingcircuit, zelfs in India of Afrika. Het kan ook niet anderszins opnieuw gebruikt of gerecycled worden.

Daarmee is de fleecetrui de afvoerput van de industrie.

 

Met Fashion Machine vindt een groot aantal afgedankte kledingstukken een nieuwe bestemming. Gedurende drie maanden wordt een onvoorstelbare hoeveelheid fleecetruien systematisch in stroken geknipt om hiervan grote klossen van fleecedraad te maken. Hiermee wordt een breiwerk gemaakt op houten breibanken die aan de balustrade rondom het Mediamatic gebouw zijn bevestigd zodat het gebouwgrote gebaar vanuit de trein, vanaf het water en vanaf de centrumzijde van de stad zichtbaar is.

 

Zo zal er deze zomer een breisel van 570 meter rondom het Mediamatic gebouw ontstaan dat de aandacht vraagt en symbool staat voor de enorme omvang van het afval van de kledingindustrie. Het nutteloze materiaal verandert in een fashion monument met een activistische boodschap.

 

Het in de publieke ruimte aandacht vragen voor dit onderwerp is slechts maar een klein deel van de activiteiten van Conny Groenewegen. Het uiteindelijke hoofddoel is het ontwikkelen van ideeën en methodes voor nieuwe design toepassingen. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met Officina Corpuscoli gericht op de mogelijkheden om de fleece polyester biologisch te laten afbreken en Laboratory for Critical Technics (Arizona).

 

Met dank aan Stichting Mediamatic, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Laboratory for Critical Technics, Esther Meijer, alle FAMA-assistenten en vrijwilligers.

 

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen