Nieuws

  Hoe kan ik duurzaam inkopen als ondernemer?

  5 februari 2018 | Nog geen reacties | Door: Arnout Noteboom

  Duurzaam inkopen gaat o.a. over de inkoop van verantwoord gekapt hout, werkkleding die niet door kinderarbeid is gemaakt, energiezuinige apparaten, biologisch eten en biologische reinigingsmiddelen, en nog veel meer.

   

  Door grondstoffen of producten in te kopen met oog voor mens, dier en milieu draag je bij aan eerlijke handel. Spaar het milieu, puur en eerlijk… De markt in duurzame producten wordt steeds uitgebreider. Er is echter nog geen standaard keurmerk over de hele wereld, laat staan binnen Europa, welke wordt gebruikt om aan te wijzen of een product duurzaam is. Je zult dus zelf moeten kijken naar de producten die je inkoopt en de bedrijven waar je deze zou inkopen.

  Als je duurzaam wilt gaan inkopen als bedrijf of organisatie is het echt niet nodig om het in één keer honderd procent goed te doen. Kies die inkopen eruit die voor jouw bedrijf makkelijk zijn te verduurzamen en probeer daarna stapje-voor-stapje je inkoopbeleid te verbeteren. Hieronder een aantal aandachtspunten voor het inkopen die helpen je te verduurzamen. Dit is alvast een mooi begin.

   

  Breng je inkopen in kaart

  Je kunt beginnen door een lijst te maken van de belangrijkste grondstoffen en/of producten die je inkoopt als bedrijf en/of organisatie. Wie zijn de leveranciers en waar komen de producten vandaan? Zorg dat je dit helder in kaart hebt. Kijk daarbij naar de gehele cyclus van een product: van productie en gebruik tot eindverwerking.

   

  Creëer draagvlak

  Het is belangrijk om te zorgen dat duurzaam inkopen wordt gesteund door degenen in jouw bedrijf die verantwoordelijk zijn voor inkoop. Laat hen meedenken over de aanpak van duurzaam inkopen zodat je draagvlak creëert. Zo kan het ook handig zijn om de kennis over duurzaamheid onder de medewerkers te vergroten. Daarvoor bestaan speciale cursussen of win advies hierover in.

   

  Kijk naar criteria en keurmerken

  Door onder andere het ministerie van VROM en Agentschap NL zijn al veel criteria opgesteld,.op het gebied van sociale omstandigheden en milieu. Met behulp van deze criteria kun je de dialoog aangaan met je leveranciers. Ook kun je kijken in hoeverre zij over een van de vele keurmerken beschikken. Maar een keurmerk zegt niet alles. Kijk maar naar ecologische schoonmaakmiddelen. De Europese wet zegt dat er minimaal één milieuvriendelijk bestandsdeel in zou moeten zitten, rest zou chemisch kunnen zijn. Dus altijd beter dan de traditionele schoonmaakmiddelen, maar biologisch schoonmaakmiddelen zijn nog beter voor mens, dier en milieu!

   

  Duurzaam inkopen voor je werkomgeving

  Bij duurzaam inkopen hoef je niet meteen te denken aan producten die je zelf doorverkoopt aan klanten. Ook in je eigen werkomgeving kun je bijdragen aan duurzaamheid. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan zuinige en milieuvriendelijke kantoorapparatuur zoals printers en computers. Ook de verlichting of het overstappen op groene energie, helpt mee om heel simpel te verduurzamen. Dan vervang je simpelweg je lampen door spaarlampen of LED- verlichting. Ook de aanschaf van papier kan heel makkelijk duurzaam worden gemaakt. Er zijn in Nederland verschillende keurmerken voor duurzaam papier, zoals het FSC keurmerk. Ook inktcartridges, kantoorartikelen, schoonmaakmiddelen, catering, andere voedingsmiddelen, dranken en transport kun je duurzaam aanschaffen.

   

  Een betere wereld begint bij jezelf en start met duurzaam inkopen. Veel succes!

   

  Wil je meer informatie kijk gerust op www.bionyx.nl of neem contact op via info@bionyx.nl

  Reacties

  We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen