Nieuws
Duurzame innovatie

Initial introduceert ‘wassen zonder water’

17 maart 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Initial

Initial, marktleider in sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, introduceert als eerste in Europa het ‘wassen zonder water’ voor bedrijfskleding. De wasserij van Initial in Lokeren – de grootste industriële kledingwasserij van België – neemt daarvoor vanaf april een nieuwe en revolutionaire machine in gebruik die de kledij wast met vloeibare koolstofdioxide (LCO₂). Deze innovatieve techniek is goed nieuws voor de levensduur van bedrijfskleding, de gezondheid van werknemers én voor het milieu. Ook Nederlandse bedrijven kunnen gebruik maken van deze nieuwe dienstverlening van Initial.

 

Het nieuwe wasproces is geschikt voor zowel industriële werkkleding die moet voldoen aan specifieke veiligheidseisen, als voor front-officekleding (gedragen in winkels of kantooromgevingen). ‘Wassen zonder water’ gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden met LCO₂. Dit proces doet de vezels van kleding niet zwellen, waardoor de kleding minder slijt, niet krimpt en er geen negatief effect is op de kleur. Drogen van de kleding – ook een belangrijke oorzaak van slijtage – is niet nodig. Bij het verminderen van de druk in de wasmachine krijgt de LCO₂ weer zijn gasvorm en is de kleding direct droog. Zo behoudt de kledij haar kwaliteiten en gaat ze langer mee.

 

Gezondere werksituatie

Bovendien levert dit nieuwe wasproces van Initial een veel hogere decontaminatiewaarde. De nieuwe wasmethode van Initial verwijdert 98 procent van de PAK’s (Polyaromatische koolstoffen); dat is veel meer dan bij wassen met water. Dit is met name van belang voor bedrijfskleding die wordt blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals brandweerkleding of kleding die in de zware industrie gedragen wordt. Het LCO₂-wasproces draagt zodoende bij aan een gezondere werksituatie voor de drager van de kleding.

 

Duurzaam

Er komt geen water te pas aan wassen met LCO₂. Daardoor is het wasproces veel minder belastend voor het milieu. De nieuwe techniek levert per wasbeurt een energiebesparing op van zestig procent* ten opzichte van een klassieke machine. Bovendien is de gebruikte LCO₂ voor 98 procent herbruikbaar voor een volgende wasbeurt. De LCO₂-wasmachine (zie foto) van Initial wordt geleverd door TERSUS®. In de Verenigde Staten wordt deze LCO₂-wasmachine al door verschillende bedrijven gebruikt. Initial is het eerste bedrijf in Europa dat dit unieke wasproces aanbiedt via het gepatenteerde TERSUS® Barrier System. ‘Uniek aan onze machine is het uitstekende vloeistofmanagement, de duurzaamheid van de hardware en zijn eenvoud. In combinatie met onze eigen software bieden we Initial optimale controle over vloeibare koolstofdioxide voor reiniging van waardevolle kleding’, zegt Steve Madsen, Chief Technology Officer bij TERSUS.

 

Hoogste prioriteit

Richard Kinsman, CEO van TERSUS: ‘De veiligheid van werknemers heeft de hoogste prioriteit, vooral als het gaat om besmette of mogelijk giftige kleding. De Tersus-machine beschikt over een nieuwe doorlatende filtervorm, om blootstelling van werknemers aan verontreinigde stoffen te voorkomen en deze op te vangen. Naast de sociale en milieu-gerelateerde voordelen van koolstofdioxide in vergelijking met water, biedt deze oplossing gebruikers ook zekerheid, gezondheid, werknemerveiligheid en uiteindelijk ook betere prestaties.’

‘Dit innovatieve wasprocedé tekent Initial ten voeten uit’, zegt Alain van Lidth de Jeude, Managing Director Rentokil Initial Benelux. ‘Het onderstreept hoe belangrijk we het vinden om het werk van mensen in bepaalde beroepen gezonder te maken en daarnaast om hun kleding duurzaam en met oog voor het milieu te reinigen.’

 

*Rapport van TERSUS uit 2014 samen met de California Energy Commission. Het rapport is gebaseerd op achttien maanden veldonderzoek naar clean-roomwasgoed in Zuid-Californië.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen