Nieuws

Innofest test recyclebare tent van boterhamzakjes op Welcome to The Village

20 juli 2017 | Nog geen reacties | Door: Redactie TGTHR | Bron: Innofest

Innofest laat tien projecten hun innovatie verbeteren voorafgaand en tijdens het festival Welcome to the Village. Zo beloont de ECO coin mensen die bijdragen aan een duurzamere wereld, test ‘Step on the Grass’ matten van vezelhennep om festivalterreinen te beschermen en hackt DD Cordials postmix machines om vervuilend vervoer van frisdrank overbodig te maken. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Welcome to The Village in Leeuwarden vindt plaats van 21 t/m 23 juli. Sinds 14 juli zijn ondernemers al op DORP, de innovatieve speeltuin van het festival, bezig hun innovatie verder te ontwikkelen.

 

De recyclebare tent Comp-a-tent is een volledig composteerbare tent. Eén op de vijf tenten blijft namelijk achter na een festival en dat is een hoop plastic en nylon vervuiling. De Comp-a-tent is gemaakt van vergelijkbaar materiaal als boterhamzakjes en wordt in 120 dagen gecomposteerd. Samen met studenten van de Noordelijke kennisinstellingen wordt het materiaal verbeterd en testen ze of mensen bereid zijn te betalen voor zo’n tent. Met de digitale en duurzame munt ECO coin worden positieve bijdragen aan het ecosysteem beloond. Tijdens een pilot op Welcome to The Village kunnen ECO coins verdiend worden door duurzame acties. De verdiende ECO coins kunnen uitgegeven worden aan lokaal geproduceerde drankjes of een eco-friendly wasbeurt voor je haar.

 

Nooit meer kapot gras na een festival

Kale weilanden is een bekend probleem na een meerdaags festival. ‘Step on the Grass’ lost enerzijds het probleem op dat een festivalgebied opnieuw ingezaaid moet worden en anderzijds verkleint het de ecologische footprint. Uit nevenstromen van de hennepvezel ontwikkelen de Hanzehogeschool en Hempflax viltmatten. Deze beschermen de ondergrond tijdens het festival en kunnen later als substraatmat worden ingezet om het gras te laten herstellen. De mat is 100% afbreekbaar en lost dus vanzelf op.

 

Verzamel je peuken

Tijdens DORP testen studenten van de NHL Hogeschool hun innovatie Littie. Sigarettenpeuken vormen een hardnekkige afvalstroom op festivals. Op basis daarvan ontwikkelden ze een houder waarin de resten van sigaretten bewaard kunnen worden. Naast afvalstromen heeft een festival ook letterlijk stroom nodig. Op festivals wordt stroom niet per verbruik afgerekend, maar per aansluiting. Op deze manier hebben verbruikers geen prikkel om stroomverbruik te minderen. Op Welcome to The Village kijken WattNow en F&L hoe afrekenen per verbruik mogelijk kan worden. Startup Loratec stuurt al die stroommetingen vervolgens via LoraWan live naar een centraal punt. Zo testen zij meteen de technische haalbaarheid van hun sensoren. De data wordt gebruikt om stroom per verbruik af te rekenen, zodat iedere verbruiker geprikkeld wordt om minder te verbruiken.

 

Festivals als levend laboratorium voor innovatie

Innofest is een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten testen op de festivals hun maatschappelijk verantwoorde prototypes en bedenken oplossingen voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben. Innofest beschouwt festivals als controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij.

 

Meer informatie over Welcome to the Village

Meer informatie over Innofest

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen