Nieuws

Interface introduceert eerste CO₂-negatieve tapijttegel

24 juli 2017 | Nog geen reacties | Door: Redactie TGTHR | Bron: Interface

Interface heeft een prototype ontwikkeld van de eerste tapijttegel die CO₂ opneemt: Proof Positive. Bij de productie van deze Proof Positive wordt er meer CO₂ opgenomen dan dat Interface uitstoot bij dit gehele proces.

 

In 2015 werden er door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) recordhoeveelheden CO₂ in de atmosfeer gemeten. Reden genoeg voor Interface om haar duurzame strategie een verdere boost te geven. Dankzij het winnen van nieuwe materialen en het inzetten van innovatieve technieken hebben zij nu een product ontwikkeld dat niet alleen klimaatneutraal is, maar zelfs kan helpen om klimaatverandering terug te draaien.

 

Fotosynthese als basis

Bij het bedenken van de CO₂-negatieve tapijttegel heeft Interface goed gekeken naar het principe van fotosynthese. Planten zijn in dit proces in staat om koolstofdioxide om te zetten in glucose en zuurstof. Hierbij komt de CO₂ helaas weer vrij als de planten eenmaal ontbinden.

 

Interface is erin geslaagd om dit nadeel van fotosynthese bij hun eigen productieproces te doorbreken. Het concern heeft voor de Proof Positive-tegel namelijk gebruikgemaakt van een nauwkeurig geselecteerde plantaardige koolstof. Hiervan hebben zij een duurzaam materiaal ontwikkeld dat in staat is om voor een lange periode de CO₂ op te slaan, minstens voor een generatie.

 

Op het moment dat de tegel het einde van de levensduur bereikt, kunnen de materialen worden hergebruikt om nieuwe tapijttegels te produceren. Op deze manier blijft de CO₂ in een gesloten productiecyclus en komt het dus niet in de atmosfeer terecht, waar het een negatieve impact op het klimaat kan hebben.

 

Geen CO₂-compensatie

De negatieve CO₂-uitstoot van Proof Positive is puur en alleen te danken aan het design en de productie, niet vanwege extra projecten die de CO₂-uitstoot compenseren. Dat past geheel in de duurzame strategie van Interface. Het concern heeft de uitstoot van zijn totale productieproces namelijk al sinds 1996 teruggebracht van 20 kilo CO₂ per vierkante meter naar iets meer dan 7 kilo per vierkante meter in 2016. Proof Positive komt uit op minder dan -2 kilo koolstof per vierkante meter.

 

Proof Positive is vooralsnog alleen een prototype. Dat maakt het idee achter de CO₂-negatieve tegel niet minder veelbelovend. Als deze nieuwe benadering van productie in de toekomst op grote schaal wordt toegepast, kan dat een forse bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem.

 

Innovatieve oplossingen

´We hebben de Proof Positive-tegel ontwikkeld om onze klanten, de industrie en de wereld te inspireren´, zegt Ton van Keken, SVP Operations EMEA bij Interface. ´Het klimaatprobleem vraagt om innovatieve oplossingen als deze. Interface wil dat architecten, ontwerpers en bedrijven bij het creëren van interieurs rekening kunnen houden met het klimaat, door materialen te kiezen die klimaatverandering kunnen keren.´

 

´De Proof Positive-tegel is een nieuwe mijlpaal voor Interface´, zegt John Bradford, Chief Science and Technical Officer van het bedrijf. ´Dit prototype is het resultaat van 20 jaar onderzoek naar design- en productieprocessen met een gesloten cyclus. Deze systemen zijn cruciaal voor het succes van onze Climate Take Back-missie. We zien klimaatverandering niet alleen als een probleem, maar ook als een uitdaging om als bedrijf een positieve impact te hebben.´

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen