Nieuws
Financiën

Kabinet geeft ruimte voor groene duurzame initiatieven

4 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Banken, investeerders en beleggers krijgen meer mogelijkheden om te investeren in duurzame projecten. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven die groene daken aanplanten en ondernemers die werken aan de opslag van zonne-energie, aankloppen voor een financiering tegen gunstige voorwaarden. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) hebben met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de Groenregeling hierop aangepast.

 

Staatssecretaris Dijksma: ‘Steeds meer bedrijven laten zien dat duurzaamheid uitstekend te combineren is met economische kansen. Door deze regeling te verruimen willen we nog meer bedrijven, die concrete oplossingen bieden voor de milieu- en klimaatuitdagingen, een extra steun in de rug geven. Dit is niet alleen gunstig voor duurzame bedrijven, ook spaarders die maatschappelijk verantwoord willen beleggen krijgen meer keuze in groene initiatieven.’

 

De Regeling Groenprojecten is in 1995 gestart om met een belastingvoordeel, investeringen in duurzame projecten interessanter te maken voor beleggers. Inmiddels is ruim vier miljard euro opgehaald dat via de banken tegen een gunstig tarief is uitgeleend aan de duurzame ondernemers. Deze investeringen leidde vorig jaar al tot een berekende 330 duizend ton minder uitstoot van broeikassengassen, wat gelijk staat aan ongeveer 41 duizend huishoudens.

 

Met de vernieuwing van de regeling kunnen nu nog meer bedrijven duurzame innovaties registreren als groene investering, waarmee ze in aanmerking komen voor de gunstige financieringsvoorwaarden. In de bestaande regeling zaten al veel initiatieven op het gebied van recycling, biologische landbouw en natuurbescherming. Vanaf nu kunnen ook bedrijven die werken aan energiebesparing of oplossingen hebben om grondstoffen uit afval te halen zich laten registreren. Ook oplossingen voor de gevolgen van de klimaatverandering, zoals de opvang van overtollig water in steden, komen vanaf nu in aanmerking.

 

Lees meer over de regeling groenprojecten in de kennisbank

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen