Nieuws
Algemeen

KNVB eerste sportbond met certificaat CO₂-Prestatieladder

24 maart 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: DNV GL

De KNVB heeft van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) en DNV GL het certificaat voor de CO₂-Prestatieladder ontvangen. Met behulp van de CO₂-Prestatieladder zette de KNVB serieuze stappen in het terugdringen van hun CO₂-uitstoot. De KNVB is de eerste sportbond in Nederland met een certificaat voor dit duurzaamheidsinstrument.

 

Voetbal is Nederlands’ grootste sport die in de buitenlucht wordt bedreven. De KNVB pleit voor een duurzamere voetbalsport. Een duurzame sportaccommodatie is niet alleen goed voor het klimaat, het levert de club ook geld op. Denk maar eens aan de kostenbesparing die klimaatvriendelijke producten als ledverlichting, isolatiemateriaal en zonnepanelen oplevert.

 

Belangrijke stappen

De KNVB ziet het als haar taak om het voetbal aantrekkelijk, toegankelijk en plezierig te maken en te houden voor een zo groot mogelijke groep mensen. Voetbal heeft naast de sport zelf een bijzondere en breed maatschappelijke functie, om mensen actief aan te sporen het beste uit zichzelf en anderen te halen. Het bewust omgaan met energie en terugdringen van de CO₂-uitstoot hoort daarbij; belangrijke stappen voor nú en naar de toekomst.

 

Neutral | Footprint

De KNVB heeft in haar ambitie besloten om duurzamer en ook klimaatvriendelijker te werken, met als start de KNVB Campus te Zeist. Neutral | footprint is het exclusieve programma, dat de KNVB ondersteunt om haar doelstelling op een professionele en gestructureerde wijze te bereiken. DNV GL kent de systematiek en werkwijze van Neutral | footprint. De lead-auditor namens DNV GL, Dennis Nusteen: ‘Ik heb eerlijk gezegd helemaal niets met voetbal, maar het systeem dat de KNVB gebruikt is transparant,  geeft inzicht in de emissies en is doelgericht, zowel naar de campus als naar mogelijk onderliggende duurzame CO₂-besparingen.’

 

Goede voorbeeld

De KNVB geeft zelf het goede voorbeeld met het gebruik van de CO₂-Prestatieladder. Dit duurzaamheidsinstrument stimuleert bedrijven om energie te besparen en CO₂ te reduceren. De KNVB kijkt actief naar wat zij verbruiken aan energie, welk effect dat heeft op het klimaat en hoe zij het energieverbruik kunnen terugdringen. De KNVB onderzoekt nu tevens de vervolgstappen om de sector amateur- en betaald voetbal te ondersteunen op het gebied van duurzaamheid.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen