Nieuws
Algemeen

Lagere CO2-uitstoot in eerste kwartaal 2016

19 mei 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: CBS

De CO₂-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 1,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De economie groeide in dezelfde periode met 1,4 procent. Belangrijke oorzaak van de daling van de CO₂-uitstoot is dat elektriciteitsbedrijven bij de productie minder steenkool hebben ingezet. Ook het lagere gasverbruik voor verwarming dempte de CO₂-uitstoot. Dit meldt CBS.

 

Het eerste kwartaal van 2016 was iets warmer dan een jaar eerder. Vooral de eerste twee maanden van het jaar waren minder koud. Gecorrigeerd voor het weereffect was de daling van de CO₂-uitstoot 0,8 procent.

 

Lagere CO2-uitstoot eerste kwartaal 2016

Lagere CO₂-uitstoot elektriciteitsbedrijven

In het eerste kwartaal was de CO₂-uitstoot door elektriciteitsbedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 3 procent lager dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor circa 28 procent van de totale uitstoot. De afname komt doordat elektriciteitsbedrijven bij hun productie meer aardgas en minder steenkool hebben ingezet. In 2015 nam het gebruik van steenkool juist toe. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO₂ uitgestoten dan bij het verbranden van steenkool. De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieuoogpunt verbeterd. De totale elektriciteitsproductie is wel gestegen door toegenomen binnenlands verbruik.

 

Chemie stoot meer CO₂ uit door toegenomen productie

Het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid heeft minder CO₂ uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral de aardolie-industrie stootte minder CO₂ uit. De chemiesector heeft daarentegen meer uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De toename komt vooral door de hogere productie in deze sector.

In de transportsector is de CO₂-uitstoot hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit komt vooral door het toegenomen aantal vliegbewegingen.

 

Minder CO₂-uitstoot huishoudens en dienstverlening

De CO₂-uitstoot van huishoudens, goed voor 23 procent van de CO₂-uitstoot, nam af met bijna 1 procent. Er werd vooral minder aardgas gestookt voor het verwarmen van woningen. Het weer was ook relatief zacht in het eerste kwartaal van 2016. Ook in de dienstverlening daalde de uitstoot door het afgenomen aardgasverbruik voor de verwarming van bedrijfspanden.

 

De CO₂-emissies zijn berekend volgens de definities van de Milieurekeningen. Het betreft hier een eerste berekening.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen