Nieuws

Leiders vragen om actie voor VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen

9 december 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Philips

Integreer circulaire economie in de onderwijsprogramma’s, zorg voor een eenduidige rapportage over de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN en breid de samenwerking met alle stakeholders uit. Dat zijn enkele aanbevelingen van de conferentie ‘Transform Your World’, een initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) en de Economische Faculteitsvereniging (EFR). Zij organiseerden de conferentie samen met het SDG Charter op 8 december jl.

 

‘De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen een politiek manifest voor de hele wereld. Ze zijn de sleutel voor een toekomst met een menswaardig bestaan voor iedereen en een gezonde planeet. De werelddoelen zijn onderling verweven en daarom kunnen ze uitsluitend worden gerealiseerd met een totaal andere manier van denken, actie ondernemen, organiseren, communiceren, financieren en rapporteren (meten). Universiteiten kunnen de kennis hiervoor ontwikkelen.’ Dat zei VN-adviseur voor de SDG’s, David Nabarro.

 

Samenwerking

‘Alleen als alle betrokken partijen samenwerken, kunnen we de Sustainable Development Goals bereiken. Ik nodig alle deelnemers uit om actief de samenwerking te zoeken, of het nu gaat om verbetering van de gezondheid, het bestrijden van geslachtsdiscriminatie of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor de allerarmsten’, zei minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen.

 

Leiders van vandaag en morgen werkten tijdens de conferentie samen aan manieren om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te behalen. Politieke partijen, overheid, bedrijfsleven, NGO’s, kennisinstellingen, filantropen en studenten wisselden ideeën uit en maakten ook concrete plannen voor gezamenlijke actie.

 

Studentenpitch

Studenten van onder meer de Erasmus Universiteit pitchen hun beste ideeën in de ‘DSGC Student Challenge’. Paul Polman (CEO Unilever), Feike Sijbesma (CEO DSM), Frans van Houten (CEO Phillips) en Marjan van Loon (President Directeur Shell Nederland) hadden studenten uitgedaagd om met praktische oplossingen te komen voor duurzame ontwikkeling binnen hun eigen bedrijfsvoering. Het Philips team dat met het idee kwam om data over  luchtverontreiniging te ontsluiten voor lokale gemeenschappen en zo via onderlinge competitie de luchtkwaliteit te verbeteren, werd door de deelnemers aan de conferentie verkozen tot winnaar.

 

Mindset

Voorzitter DSGC, Jan Peter Balkenende sloot de conferentie af: ‘Stop talking, start walking. We moeten in actie komen. De SDG’s vormen een positieve agenda. Iedereen moet het grote plaatje kennen van onze toekomst, en niet alleen rechter, dokter of technicus zijn. Het gaat om een andere mindset.’

 

Over Tranform Your World

Het evenement vond plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam en werd georganiseerd door de Dutch Sustainable Growth Coalition, SDG Charter NL en de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR). De complete lijst van aanbevelingen die uit de ochtendsessies zijn voortgekomen, vind je op http://sdgcharter.nl/2016/12/16/outcomes/.

De DSGC is een door VNO-NCW gesteunde coalitie van 8 Nederlandse multinationals die het stimuleren van duurzame bedrijfsmodellen tot doel heeft.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen