Nieuws

Loop.alife: circulaire kleding uit 100% gerecycled kledingafval

10 oktober 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Brightloops

Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, lanceert Loop.alife. Een nieuw Nederlands lifestylemerk dat het als eerste voor elkaar heeft om hippe truien en vesten te maken uit 100% gerecycled lokaal kledingafval. Loop.alife werkt volgens de door haarzelf ontwikkelde standaard: truly circular. Dat betekent zero waste, zo veel mogelijk gebruikmakend van gerecyclede materialen uit lokaal kledingafval en zonder gebruik van chemicaliën.

 

De gemiddelde levensduur van een sweater is steeds korter. 30% van de geproduceerde kleding bereikt überhaupt nooit een kledingkast. Hiervan zien we ook in Nederland de directe gevolgen: onze kledingafvalberg weegt 235 kton, (370 voetbalvelden vol!). Bijna 70% hiervan gaat direct de verbrandingsoven in. Oprichtster van Loop.alife, Ellen Mensink, vroeg zich een paar jaar geleden af hoe ze de kledingafvalberg zou kunnen laten slinken en de kledingindustrie duurzamer zou kunnen maken. Na uitvoerig testen lukte het vorig jaar om een kleinschalige collectie truien te produceren. Nu maakt ze met de lancering van Loop.alife de eerste volwaardige collectie fundamentals. De ontwerpen zijn tijdloos, draagbaar en goed gemaakt. Ze gaan nog jaren mee: geen fast-fashion, maar slow-fashion dus. Zo werken de dragers van de Loop.alife fundamentals mee aan het verkleinen van de afvalberg.

 

Lokaal, kleinschalig, geen chemicaliën of water, zero waste

De designers van de fundamentals komen uit Nederland net als de grondstoffen. Loop.alife laat haar producten waar mogelijk in Nederland maken en anders elders in Europa. De garens maakt Loop.alife van afgedankte truien uit de Nederlandse kledingafvalberg. Het afval wordt nauwkeurig op kleur en materiaal gesorteerd om vervolgens te worden vervezeld en geblend. Door deze zorgvuldige selectie aan het begin van het proces is het niet nodig om opnieuw te verven en zijn er geen water of chemicaliën nodig voor de productie.

 

Wie zit er achter

Ellen Mensink heeft een grote passie voor de natuur en textiel. Ze organiseerde in 2014 een innovatielab rond duurzame textiel. Na veel kennis vergaard te hebben en uitvoerig te hebben getest, gaat met de lancering van Loop.alife een zwaar bevochten en lang gekoesterde wens van haar in vervulling. Loop.alife is het lifestylelabel van Brightloops B.V.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen