Nieuws
Logistiek & mobiliteit

‘Low Car Diet lost files op’

24 mei 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Urgenda

‘Door mobiliteitsgedrag te beïnvloeden, kan het wegennet beter worden benut. Samenwerking met werkgevers kan de effectiviteit van maatregelen vergroten’, staat in het onlangs verschenen rapport Kansrijk Mobiliteitsbeleid van het PBL & CPB. Het Low Car Diet blijkt een geschikte gedragscampagne hiervoor.

 

Het rapport benadrukt dat meer asfalt aanleggen de files niet oplost. Ander gedrag, uitgelokt door ander beleid en andere beloningen, werkt wel. Het Low Car Diet toont aan dat deze gedragscampagne werkt, want de deelnemers reisden 50% minder in de spits. In de maand april reisden 1200 medewerkers van 22 bedrijven en overheden zo min mogelijk met vervoersmiddelen op benzine en diesel en gingen zij de strijd aan met elkaar. De topbestuurders en medewerkers realiseerden een reductie van hun CO₂-uitstoot van 50% door anders te reizen, bespaarden 20% tot 30% op kosten en bewogen twee keer zoveel als normaal*.

 

Strukton wint grootste mobiliteitswedstrijd

Donderdag 19 juni werd op het slotevent in Rotterdam bekend dat Strukton de winnaar is van de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. In 30 dagen reisden zij 64% schoner en reduceerde daarmee 7,5ton CO₂. In totaal werd door het bedrijf bijna 80.000 km schoner gereisd en 15% minder kilometers gereden. De 800 medewerkers van de 12 deelnemende bedrijven hebben in totaal € 64.000,- bespaard op mobiliteitskosten. Per medewerker, per bedrijf, is dit gemiddeld € 80,-. De schoonste kilometers werden gemaakt door de Hanze Hogeschool .

‘Eén ervaring zegt meer dan duizend woorden en het opstellen van uitgebreide beleidsplannen. Dat is de essentie van het Low Car Diet’, aldus mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg van Urgenda. ‘Onbekend maakt vaak onbemind, maar je ziet dat na het Low Car Diet zo’n 40% van de deelnemers* structureel anders blijft reizen.’
Low car diet lost files op

 

Grote impact

Aan de eerste voorjaarseditie deden er per bedrijf meer medewerkers mee dan ooit. Zo namen er bij de vijf grootste bedrijven, PGGM, Eneco, Achmea, SNS Bank en Strukton meer dan honderd medewerkers per bedrijf deel aan het Low Car Diet. Onder meer Eneco CEO Jeroen de Haas, PGGM directeur coöperatie en duurzaamheid Frido Kraanen en gedeputeerde Fleur Gräper van de provincie Groningen gingen de uitdaging aan. Door met een groot aantal medewerkers deel te nemen, zetten de bedrijven een eerste stap naar structurele aanpassingen in hun mobiliteitsbeleid. Gedurende dertig dagen gebruikten de deelnemers highspeed e-bikes, (deel-)fietsen, elektrische-/deel-auto’s en openbaar vervoer in plaats van benzine- en diesel auto’s.

 

Low car diet lost files op

Initiatiefnemers

Het Low Car Diet is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Carbon Manager en Samen op Reis, het samenwerkingsinitiatief van de belangrijkste OV-partijen, vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties, met ondersteuning van de Nationale Postcodeloterij.

 

Tweede editie 2016

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, start de tweede Low Car Diet-editie van 2016. Kijk op www.lowcardiet.nl om je organisatie alvast in te schrijven.

 

Bekijk de compilatievideo

 

*Cijfers afkomstig van de Carbon Manager, ontwikkeld door EY
**Onderzoek D&B

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen