Nieuws

MADASTER materialenpaspoort maakt weg vrij voor bouwcultuur zonder afval

5 juni 2017 | Nog geen reacties | Door: Redactie TGTHR

ABN AMRO heeft tijdens vastgoedbeurs PROVADA een overeenkomst getekend met MADASTER. Het MADASTER-materialenpaspoort wordt de nieuwe standaard in de vastgoedsector. Door van elk object een digitaal materialenpaspoort te genereren, kan de bouw de weg vrijmaken voor een circulaire economie.

 

ABN AMRO levert zowel op financieel gebied als inhoudelijk een bijdrage aan de ontwikkeling van deze onafhankelijke methode om materialen en grondstoffen in bouwprojecten inzichtelijk te maken. Het paspoort kan worden ingezet door opdrachtgevers en door architecten en aannemers worden gebruikt voor nieuwbouw en renovatie. MADASTER is dan ook een onafhankelijk publiek platform voor particulieren, bedrijven en overheden.

 

Het MADASTER-materialenpaspoort – een document waarin de identiteit van alle gebruikte bouwmaterialen is vastgelegd – documenteert producten en grondstoffen van een gebouw of project. De circulaire waarde van deze materialen is onder meer afhankelijk van de manier waarop het desbetreffende materiaal in het object verwerkt is. Egens Holleman, Corporate Real Estate Manager van ABN AMRO, en initiatiefnemer Thomas Rau van MADASTER, ondertekenden de overeenkomst.

 

Het ‘kadaster voor bouwmaterialen’

Een materialenpaspoort van een gebouw maakt digitaal inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt, in welke hoeveelheden en welke afmetingen de materialen hebben. Daarnaast bevat het paspoort informatie over de kwaliteit van de materialen en hun locatie. Dat maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij de sloop of demontage veel eenvoudiger. Het heeft ook voordelen voor de eigenaar. De eigenaar eindigt met de ruwe materialen en tweedehands producten, die waarde hebben. Een sloopklaar gebouw wordt zo een ‘opslagplaats’ voor nuttige materialen.

 

‘MADASTER is het “kadaster” voor materialen. Grondstoffen zijn niet schaars, maar gelimiteerd. We moeten de grondstoffen daarom goed documenteren, zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Met behulp van het materialenpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen. MADASTER genereert de materialenpaspoorten, maar fungeert ook als bibliotheek. We zijn erg blij dat ook ABN AMRO dit publieke platform ondersteunt’, aldus Thomas Rau.

 

Deze gedachte is daarnaast ook aanleiding geweest voor ABN AMRO om samen met CAD&Company, Rendemint en de Architekten Cie een eigen materialenpaspoort te ontwikkelen voor het circulaire ABN AMRO paviljoen CIRCL dat in september 2017 opengaat.

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden