Nieuws

Markt investeert met Energy Valley €315 miljoen in duurzame innovatie

16 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Flux

Afgelopen vier jaar is Energy Valley direct betrokken geweest bij €315 miljoen aan nieuwe energie-investeringen in het Noorden van Nederland. Deze innovatieprojecten zijn verder gebracht door partijen te verbinden en te helpen bij de uitwerking van businessplannen. Met name het midden- en kleinbedrijf heeft hier van kunnen profiteren. Dit blijkt uit een analyse die recent is uitgevoerd.

 

Energy Valley zet zich sinds 2003 in als clusterorganisatie om werk te maken van duurzame energie in Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord. Onder meer door ondernemers te helpen bij nieuwe energieprojecten. De resultaten hiervan zijn onlangs in kaart gebracht. Het gaat om projecten waar tussen 2012 en 2015 een directe adviesrol is vervuld. In die periode zijn ruim 70 duurzame investeringen ondersteund. Onder meer op het gebied van groen gas, wind op zee en slimme energienetten. Hier zijn ruim 270 partners bij betrokken, vooral uit het bedrijfsleven. De projecten zijn samen goed voor bijna €600 miljoen. Meer dan de helft is tussen 2012 en 2015 tot realisatie of een positief besluit gekomen. De directe werkgelegenheid die dit oplevert is geraamd op zeker 400 manjaren tijdelijk werk en bijna 90 nieuwe voltijds banen.

 

Het gaat enerzijds om investeringen in nieuwe markt-innovaties. Zoals het tankstation Green Planet bij Wijster, een LNG-veerboot van AG Ems en een energiezuinig vakantiepark op Texel. Daarnaast is een ook een aantal uitrolprojecten ondersteund, waaronder het grootste Nederlandse zonnepark op Ameland van Eneco en warmtenetten in onder meer Hoogezand, Groningen en Emmen. Innovatieve voorbeelden, voldoende om meer dan 30.000 huishoudens per jaar van duurzame energie te voorzien. Speciale aandacht is uitgegaan naar kennisontwikkeling. Zowel met Europese samenwerking rond de Noordzee, maar ook met mkb-projecten voor onder meer biogas, energie-uit-water en wind-op-zee. Tevens zijn met diverse kennispartners de Energy Academy Europe en het Energy College opgezet om energieonderzoek en -onderwijs meer te bundelen.

 

Aan de hand van een uitvraag onder de projectpartners is ook de klantwaardering gemeten. Hieruit blijkt dat vooral het mkb goed is geholpen. Het merendeel geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over de dienstverlening, goede contacten te hebben opgedaan en ook in de toekomst graag vaker te willen samenwerken. Ook door de andere projectpartners wordt het organiserend vermogen, het netwerk en de inhoudelijke kennis gewaardeerd. Dit is sterk verbonden aan de persoonlijke projectbetrokkenheid van de medewerkers. De zichtbaarheid van de organisatie is hierdoor soms wel beperkt en door de veelheid aan projecten kan niet alles even intensief worden begeleidt. Dit vereist scherpe projectkeuzes, waarbij gezien de rol van Energy Valley vooral bij het verbinden van meerdere partijen de meeste toegevoegde waarde kan worden geboden.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen