Nieuws

Minister Kamp opent nearshore windpark Westermeerwind

24 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Westermeerwind

Het Windpark Westermeerwind is officieel geopend door Minister Kamp en beide initiatiefnemers van het windpark, Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks. De 48 Siemens windturbines van het grootste nearshore windpark van Nederland wekken een hoeveelheid energie op die vergelijkbaar is met het verbruik van 160.000 huishoudens.

 

Anne de Groot, directeur Westermeerwind: ‘Ruim twintig jaar geleden zijn de initiatiefnemers gestart met de ontwikkeling van Westermeerwind. Het geeft dan ook veel voldoening dat het grootste nearshore windpark van ons land is gerealiseerd en een forse bijdrage levert aan de opwekking van groene stroom. Mede dankzij de goede samenwerking met zowel Siemens, lokale als landelijke bedrijven en organisaties kon de bouw van het park in een jaar worden voltooid.’

 

Hard nodig

Minister Henk Kamp van Economische Zaken:  ‘In de transitie naar meer hernieuwbare energie hebben we windparken zoals deze hard nodig. Dankzij de jarenlange inzet van alle betrokken partijen staat er nu een windpark dat met een maximale besparing van 230.000 ton CO₂ per jaar een substantiële bijdrage levert aan de doelen van het Energieakkoord. Ook economisch is dit park van belang: er zijn 300 tijdelijke en 30 structurele banen gecreëerd en Nederlandse bedrijven hebben nieuwe kennis en kunde opgedaan die ze internationaal kunnen vermarkten.’

 

Hoofdaannemer Siemens heeft samen met haar onderaannemers en het projectteam van Westermeerwind in een jaar tijd 31.000 ton aan materiaal geïnstalleerd met 65 schepen en pontons in bijna één miljoen manuren. Verschillende Nederlandse bedrijven speelden een belangrijke rol in dit project, waaronder Van Oord en Mammoet voor logistiek rondom de fundaties en de turbines en VBMS voor de installatie van de elektriciteitskabels tussen de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland.

 

Langdurige impuls voor werkgelegenheid

De zeer windrijke locatie en de kwaliteit van de gekozen turbines zorgen voor een uitstekende opbrengst. Op dit moment is al zo’n 220 GWh aan groene stroom opgewekt. Siemens gaat het windpark onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar. ‘Westermeerwind vormt daarmee een langdurige impuls voor de werkgelegenheid’, aldus David Molenaar, directeur Siemens Wind Power. ‘Niet alleen direct voor de mensen die hier de komende vijftien jaar gaan werken, maar ook indirect voor toeleverende bedrijven.’

 

Een windpark voor en door de polder

Initiatiefnemers en lokale agrariërs Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks: ‘Voor ons stond het vanaf het begin vast, dat dit windpark een windpark voor en door de polder moet zijn. Daarom wordt het over ongeveer een jaar mogelijk voor bewoners en agrariërs uit de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland om in te schrijven op aandelen en obligaties.’ Ook ondersteunt het windpark lokale duurzame initiatieven en organiseert zij educatieprojecten voor basisscholen. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om de productie van Westermeerwind te volgen via de Westermeerwind App, verkrijgbaar voor iOS en Android.

 

Over Windpark Westermeerwind

Westermeerwind is gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste nearshore windpark van ons land en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW elk – verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk – en een transformatorstation op het land. Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windturbines in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer. Westermeerwind heeft de bouwbegeleiding en de bedrijfsvoering van Windpark Westermeerwind uitbesteed aan Ventolines uit Emmeloord. De stroom wordt via Eneco voor 99% afgenomen door de Nederlandse Spoorwegen, waarmee ruim een derde van de Nederlandse treinen op stroom van Westermeerwind rijdt.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen