Nieuws
Algemeen

Minister Schultz tekent voor waterzuiveringsproject Vietnam

31 maart 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Ministerie van infrastructuur en milieu

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag in Vietnam een overeenkomst getekend voor de bouw van een rioolwaterzuiveringsinstallatie die het afvalwater van 174.000 mensen gaat zuiveren. Ook tekenen Vietnam en Nederland nieuwe samenwerkingsovereenkomsten om steden klimaatbestendig te maken en Vietnamese waterprofessionals te trainen.

 

Nederland en Vietnam hebben sinds 2010 een strategische samenwerking op dit gebied. Vietnam is een koploper in de vertaling van de Nederlandse delta-aanpak naar het buitenland. Nederland adviseert Vietnam onder meer met een duurzame langetermijnaanpak voor de Mekong Delta Delta en Ho Chi Minh Stad. De Mekong Delta is een van de delta’s in de wereld die het meest wordt bedreigd door klimaatverandering. Er wonen 17 miljoen mensen. Ook Ho Chi Minh Stad heeft te maken met de effecten van klimaatverandering zoals hevige neerslag, droogte en overstromingen. In de deltastad wonen circa 8 miljoen mensen.

 

Schop in de grond

Schultz: ‘De samenwerking tussen Nederland en Vietnam is een voorbeeld voor de wereld. Vooral het Mekong Delta Plan trekt veel aandacht, zowel uit deltalanden als Bangladesh en Myanmar als vanuit internationale partners zoals de Wereldbank. Het is nu zaak de plannen daadwerkelijk uit te voeren, de schop in de grond te krijgen en het werk gedaan te krijgen.’

 

Watermanagement

De minister bezocht op 30 en 31 maart de steden Hanoi en Ho Chi Minh Stad. Zij sprak in Hanoi met vicepremier Phuc, de ministers Quang van Natuurlijke Grondstoffen en Milieu en Phat van Landbouw en Landelijke Ontwikkeling. Onderwerp van de gesprekken is de voortgang in de samenwerking op het gebied van watermanagement en klimaatadaptatie.

 

Schultz sprak daarnaast met de volkcomités van drie provincies over de voortgang van drie andere projecten in Vietnam op het gebied van watervoorziening en –zuivering. Met deze drie projecten is een Nederlandse gift gemoeid van totaal 25 miljoen euro. Met viceminister Thang van Landbouw en Landelijke Ontwikkeling, verantwoordelijk voor waterveiligheid, sprak ze over de problemen met kusterosie. De Nederlandse methode van zandsuppleties kan hier soelaas bieden. Ook had Schultz gesprekken met de vertegenwoordiging van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in Vietnam, de Wereldbank en de Asian Development Bank. De Wereldbank heeft al een project van 300 miljoen dollar in ontwikkeling dat een direct uitvloeisel is van het Mekong Delta Plan dat Vietnam en Nederland gezamenlijk hebben geschreven.

 

Historische droogte

Op 31 maart sprak Schultz met het nieuwe volkscomité van Ho Chi Minh Stad, in gezelschap van vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, de Unie van Waterschappen, Vitens Evides Internationaal en Grontmij. Al deze partijen werken samen met Ho Chi Minh Stad aan oplossingen voor duurzaam waterbeheer. Vanwege de historische droogte in het zuiden van Vietnam sprak de minister over de manier waarop Nederland omgaat met droogte en zoutintrusie, onder meer over de spaarbekkens in de Biesbosch. De gemeente Rotterdam presenteert de resultaten van de samenwerking tussen beide deltasteden op het gebied van klimaatadaptatie.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen