Nieuws

MVO Nederland verhuist

12 december 2016 | Door: Bob Boerdam | Bron: MVO Nederland

Per 1 januari is MVO Nederland gehuisvest op de Arthur van Schendelstraat 500 in Utrecht. Het nieuwe kantoor is een bestaand pand dat duurzaam wordt verbouwd. Het huisvestte vroeger Burgerzaken van de gemeente Utrecht. ‘De keuze voor een bestaand pand in plaats van nieuwbouw was een logische’, zegt MVO Nederland-directeur Maria van der Heijden. ‘Want waarom niet gebruiken wat er al is? Zo zijn minder grondstoffen nodig, en veroorzaken we minder afval en schade aan het milieu.’

 

De verbouwing gaat deels in opdracht van eigenaar Bouwinvest, en deels in opdracht van MVO Nederland. Het doel is om minimaal het BREAAM-niveau Good te halen voor eigendom, beheer en gebruik. BREAAM is de internationale standaard voor duurzame bouw. Er liggen meer dan 200 zonnepanelen op het dak en energiezuinige LED-lampen zorgen voor de verlichting.

De belangrijkste reden om te verhuizen is financieel: het nieuwe pand wordt niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper. De huur per vierkante meter is lager, en met de investeringen in energiemaatregelen wordt het uiteindelijk veel voordeliger in gebruik.

 

Sfeer

Ook de inrichting wordt zo duurzaam mogelijk. ‘Met veel groene planten creëren we een natuurlijke, gezonde sfeer, en de meubels, vloerbedekking, keukens, garderobe en ander materiaal zijn waar mogelijk hergebruikt, tweedehands of circulair gemaakt. Daarvoor krijgen we hulp van bedrijven uit ons partnernetwerk, zoals Interface, Cemplaat, Desko, Gispen, GreenFox, Eco 5, Eigenhuis Keukens, Rent a Plant Hydrocultuur en Studio Bas Luiting’, aldus Van der Heijden.

 

Thuis

Het nieuwe kantoor aan de Arthur van Schendelstraat is een moderne, open ruimte met plek voor zo’n 60 MVO Nederland-collega’s (40 fte). Die hebben straks de beschikking over meer flexibele werkplekken dan nu. Ook de open inrichting stimuleert het onderlinge contact en samenwerking. ‘Ik denk dat collega’s en bezoekers zich hier snel thuis zullen voelen’, zegt directeur Maria van der Heijden. ‘Het gebouw is prachtig en past goed bij ons als duurzame organisatie. Dat is een hele stap vooruit.’

 

Net als het huidige pand is het nieuwe kantoor goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat is voor MVO Nederland een belangrijke voorwaarde. Van der Heijden: ‘We stimuleren medewerkers en bezoekers om met de trein te komen. Vanaf station Utrecht Centraal loop je in een kwartiertje naar ons toe, en vanaf station Vaartsche Rijn zelfs in vijf minuten. Voor bezoekers die toch met de auto komen is er voldoende parkeerruimte.’

 

Het pand is een verzamelplek voor organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid. In het pand zijn onder andere gevestigd: IDH, The Hunger Project, AgriProfocus, Oikocredit, Max Havelaar, Stichting Natuur & Milieu, NVDE, BoP Innovation Center, Jantje Beton, GOGLA en Klimaatverbond. Met deze bedrijven worden de receptie, zalenruimte en kantine gedeeld. Het beheer daarvan komt in handen van The Colour Kitchen. Zij werken met duurzame ingrediënten en hebben jongeren in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Praktische informatie

Met ingang van januari 2017 is het nieuwe adres: Arthur van Schendelstraat 500, 3511 MH in Utrecht. Vanaf die tijd zal MVO Nederland geen activiteiten meer organiseren op de locatie aan de Nieuwekade. De telefoonnummers en postadres blijven hetzelfde: postbus 19219, 3501 DE Utrecht.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden