Nieuws
Industrie, bouw, circulaire economie

Nationaal Betonakkoord wil betonketen verder verduurzamen

8 februari 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Van Gansewinkel

Aankomende dinsdag 9 februari stemmen vertegenwoordigers uit de betonindustrie om te komen tot een Nationaal Betonakkoord, waarmee publieke en private partners de betonketen verder willen verduurzamen. Van Gansewinkel Minerals – dat onlangs een KOMO-certificering voor haar Forz AEC granulaat verwierf – steunt dit MVO Nederland-initiatief en daarmee het verder circulair maken van de betonindustrie. Bij voldoende steun wordt het voorstel voor het betonakkoord op korte termijn door de ketenpartners bij het Ministerie van Economische Zaken ingediend.

 

Verschillende belanghebbenden uit de betonindustrie – waaronder deelnemers van de Green Deal Duurzame Betonketen – komen dinsdag samen om de verduurzamingsambities te formuleren, waarna bij akkoord het voorstel door MVO Nederland wordt aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken. ‘Met dit akkoord staan we als betonketen sterker en leveren we een concrete bijdrage aan de circulaire economie. Het brengt de betonindustrie rendabele verdienmodellen, waarbij we ons gezamenlijk aantoonbaar in zetten op thema’s als CO₂-besparing, circulariteit en biodiversiteit’, aldus Paul Dijkman directeur Van Gansewinkel Minerals.

 

‘Het is van groot belang dat dit akkoord er gaat komen. De betonindustrie staat helaas nog niet bij iedereen bekend voor de geleverde duurzaamheidsprestaties en de mogelijkheden die er liggen. Verder helpt het de overheid ook de eigen CO₂-doelstellingen te behalen en is het noodzakelijk omdat energieneutraliteit in de bouw steeds dichterbij komt door de veranderende nationale en Europese wetgeving. Om deze redenen en omdat de sloop van gebouwen de komende jaren toe gaat nemen – terwijl met de afname van infraprojecten ook de vraag naar puin afneemt – is een circulaire betonketen van groot belang.’

 

KOMO-certificering Forz AEC

Dat Van Gansewinkel Minerals hard werkt aan het circulair maken van de keten blijkt onder andere uit de onlangs verkregen KOMO-certificering voor haar Forz AEC granulaat. Hiermee kan de producent van duurzame grondstoffen en producten het granulaat als zand- en grindvervanger aanbieden aan betonproducenten. Het belangrijke KOMO-certificaat is verworven op basis van de Bouwproductenverordening en certificatie (BRL) 2507 en is van toepassing op het product Forz AEC; een grof en fijn granulaat dat Van Gansewinkel Minerals produceert uit het bodemas van afvalenergiecentrales.

 

Het certificaat bewijst dat het Forz granulaat als hoogwaardige en duurzame grondstof kan worden gebruikt voor betonproducten die worden toegepast in onder andere de wegenbouw. Naast de verworven certificering is Van Gansewinkel Minerals ook haar locaties verder aan het optimaliseren om zoveel mogelijk grondstoffen in de keten te behouden. Het grootste optimalisatieproject vindt plaats op de locatie in Zevenaar, dat na de zomer met een volledig nieuwe bodemasopwerkinstallatie (BOI) wordt heropend.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen