Nieuws

NRK, Berenschot en NEN initiëren collectief traject ISO 26000

7 maart 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: NEN

Steeds meer bedrijven tonen interesse in ISO 26000 en willen met deze internationaal erkende richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan de slag. Om bedrijven hierbij te helpen, starten de NRK, Berenschot en NEN dit voorjaar voor de derde keer met een collectief implementatietraject ISO 26000. Deelname staat open voor bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie, verf-, tapijt- en textielbedrijven en partners van MVO Nederland.

 

Drie jaar geleden gaf de NRK (Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) het startschot voor de collectieve invoering van de MVO-richtlijn ISO 26000. Bij het tot stand komen van de zelfverklaring maakten de bedrijven gebruik van de door NEN en NRK ontwikkelde ‘Regelhulp ISO 26000’. Deze innovatieve applicatie helpt bedrijven bij het opstellen en actueel houden van hun zelfverklaring en de verdere borging van het MVO-gedachtegoed via het Ondernemingsdossier. Inmiddels hebben de afgelopen twee jaar al 28 bedrijven uit de rubber- en kunststofindustrie hun zelfverklaring ISO 26000 ondertekend. Deze zelfverklaringen zijn in te zien via het Publicatieplatform ISO 26000.

 

Toegevoegde waarde

Bedrijven zijn enthousiast en zien duidelijk een toegevoegde waarde in de contacten met hun stakeholders. ‘Met de ondertekening van deze zelfverklaringen wordt MVO binnen de rubber- en kunststofbranche echt vanzelfsprekend’, aldus Erik de Ruijter, directeur Beleid en Advies bij de NRK. ‘We zien dat steeds meer bedrijven vragen van klanten krijgen en dus behoefte hebben aan een MVO-richtlijn, zoals ISO 26000. Dit implementatietraject geeft daar invulling aan. Daarnaast wordt elk jaar de content van de Regelhulp door de deelnemers verder verrijkt, waarvan de hele branche kan profiteren.’ Kijk voor meer informatie op de website www.nrk.nl (ISO 26000) of lees de flyer.

 

Goedgevulde database

Omdat dit het derde en voorlopig laatste collectieve traject wordt, is het pionierswerk al gedaan. De database bevat inmiddels 360 mogelijke actiepunten, die nieuwe deelnemers zo mogen gebruiken. Daarnaast geeft het werken met een grotere groep veel nieuwe inzichten en inspiratie. De ervaring leert ook dat het opwerken met andere bedrijven zorgt voor een snel eindresultaat. Het gebruik van de Regelhulp ISO 26000, gekoppeld aan het Ondernemingsdossier, maakt dat deelnemers efficiënt kunnen werken en hun acties op één plaats beheren. Bedrijven die geïnteresseerd zijn hebben dit voorjaar nog de kans om mee te doen met dit traject. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Erik de Ruijter, deruijter@nrk.nl of kunnen het deelnameformulier downloaden van de website.

 

Meer informatie

Voor informatie over ISO 26000, het publicatieplatform of de regelhulp kun je contact opnemen met Thamar Zijlstra, consultant Milieu & Maatschappij bij NEN: telefoon (015) 2 690 154 of e-mail mm@nen.nl.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden