Nieuws

NRK Recycling blikt terug op succesvol congres

20 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: NRK

Ruim 150 deelnemers waren op 13 juni aanwezig in Amsterdam tijdens het door NRK Recycling georganiseerde congres Plastics gone circular. ‘Gebruik van gerecyclede kunststoffen moet de norm worden bij het op de markt brengen van hoogwaardige producten. Dat is het thema van vandaag en het doel voor morgen.’ Over deze centrale boodschap waren vertegenwoordigers uit Europa, de Nederlandse politiek, regionale overheden en het bedrijfsleven het na afloop met elkaar eens.

 

Want invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, inzet van recyclaat, design for re-use en design for recycling laat niet langer kansen onbenut om de kunststofkringloop te sluiten. Het toekennen van waarde aan afval zal resulteren in beter te recyclen producten, homogene afvalstromen door bronscheiding en een constante hoge kwaliteit en kwantiteit van recyclaat. Met een substantiële vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en een reductie van de CO₂-uitstoot tot gevolg.

 

Kunststofafval

In de verschillende presentaties lag de focus op het inzamelen, verwerken, voorschrijven en toepassen van gerecycled kunststof. Jur Zandbergen, voorzitter van NRK Recycling, refereerde in zijn openingswoord aan het ambitieuze maar ook realistische programma Circulaire Economie, dat de Europese Commissie eind 2015 gepubliceerd heeft. Dit bevat voorstellen om bestaande Europese wetgeving rondom afval sterk te verbeteren. Grote winst valt te behalen bij de kwaliteit van inzameling en de sortering op monostromen. ‘Het stimuleren van gebruik van recyclaat is noodzakelijk om de afzetmarkten voor “groene grondstoffen” te verbreden en verdiepen. Ook in en vanuit Nederland verdwijnt er nog te veel kunststofafval in de verbrandingsovens’, aldus Zandbergen.

 

Simply change prospective

Het zuiniger omspringen met grondstoffen stond ook centraal in de inspirerende keynote van professor dr. Helmut Maurer (European Commission DG Environment). Volgens Maurer begint de tijd te dringen dat een duidelijke koerswijziging richting 2020 zichtbaar wordt om de COP21 doelstellingen te realiseren en zo de klimaatverandering te vertragen. ‘Laten we daarom niet langer alleen over afval praten, maar focussen op de circulaire economie:  Simply change prospective, how simple is it?.’ Ton Emans, voorzitter van Plastics Recyclers Europe, benadrukte in zijn presentatie dat de recyclingindustrie behoefte heeft aan duidelijkheid en politieke draagkracht. De circulaire economie is geen optie, maar een verplichting. Emans betuigde steun aan de inzet van incentivesystemen, zoals statiegeld, om de sorteerkwaliteit van de afvalstromen op productniveau sterk te verbeteren. Tevens onderstreepte hij dat het gebruik van biodegradeerbare kunststoffen leidt tot grote problemen in de kunststof recyclingindustrie.

 

Voortrekkersrol voor Nederland

Dat verschillende Nederlandse bedrijven behoren tot de meest toonaangevende in Europa op het gebied van kunststofrecycling bleek uit de inspirerende presentaties van Veolia Nederland, Mauser NCG en Lankhorst Engineered Products. Ook de overige sprekers gaven de aanwezigen een inkijkje in de specifieke uitdagingen waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden. Tijdens de afsluitende paneldiscussie hebben de Tweede Kamerleden Yasemin Çegerek (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (Groen Links) hun visie gegeven op de circulaire economie. Op verzoek van NRK Recycling brengen zij aan collega’s in de kamer en aan staatsecretaris Dijksma de boodschap over op korte termijn stappen te nemen en niet te wachten op Europa. ‘Door een voortrekkersrol in Europa en de wereld in te nemen, kan Nederland laten zien dat de circulaire economie mogelijk is.’

 

De presentaties van alle sprekers zijn beschikbaar op de website.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen