Nieuws
Financiën, Duurzame innovatie

Prins Constantijn volgt Neelie Kroes op als startupambassadeur

27 mei 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Ministerie van Economische aken

Het Nederlandse programma voor startups – StartupDelta – krijgt een vervolg. Onder de noemer StartupDelta2020 zal het succesvolle programma de komende 4,5 jaar worden voortgezet. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden zal per 1 juli 2016 Neelie Kroes opvolgen als special envoy en de komende anderhalf jaar aan het roer van StartupDelta2020 staan. Minister Kamp van Economische Zaken maakt dit onlangs bekend tijdens Startup Fest Europe in Amsterdam.

 
Minister Henk Kamp van Economische Zaken: ‘Zowel in binnen- als buitenland heeft Neelie Kroes, met het team van StartupDelta, ons land in korte tijd als toonaangevend centrum voor startups op de kaart gezet. Met haar ervaring, enthousiasme en uitstraling heeft zij in het afgelopen anderhalf jaar veel voor startende ondernemers betekend. Ik heb grote waardering voor de resultaten die zij in korte tijd heeft geboekt.’

 

Mooie resultaten; ambitieuze toekomst

Nederland is de afgelopen tijd opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa, zo blijkt uit de The Global Startup Ecosystem Ranking 2015. Mede dankzij inspanningen van StartupDelta staat Nederland op een vierde plaats in de ranking voor beste startup ecosysteem in Europa, na Londen, Berlijn en Parijs. Bovendien staat Nederland bovenaan het Startup Nation Scoreboard waarin 25 Europese landen worden vergeleken op maatregelen om het ecosysteem voor startups te verbeteren.

 

Minister Kamp vervolgt: ‘Ik kijk uit naar de samenwerking met Prins Constantijn. Met zijn brede ervaring, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven, halen we opnieuw een special envoy van internationale allure in huis. Hij is nauw verbonden met startups en het regionale- en Europese startup ecosysteem. Prins Constantijn is daarmee de aangewezen persoon om samen met de overheid, bedrijven en kennisinstellingen verder te werken aan de juiste randvoorwaarden voor startende ondernemers. Daarvan profiteren startups, ze kunnen zo doorgroeien tot bedrijven van formaat. Dat is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid, productiviteit en onze concurrentiepositie.’

 

StartupDelta voortgezet

Om de ingeslagen weg voort te zetten krijgt StartupDelta2020 vanuit de overheid een vervolg voor 4,5 jaar. De veertien belangrijkste innovatieregio’s van ons land gaan daarbij intensiever samenwerken, zodat innovaties sneller tot stand komen en veelbelovende buitenlandse starters en bedrijven zich eerder in Nederland vestigen. Ook komt er meer aandacht voor doorgroeimogelijkheden van startups en voor thema’s als fintech en agrifood.

 

Nederlandse startups en de innovatieregio’s werken in StartupDelta2020 samen aan Nederland als internationaal startup-land. Onder leiding van de nieuwe special envoy wordt komende zomer gewerkt aan een actieagenda. Deze agenda vormt de basis voor de StartupDelta2020-organisatie, die flexibel opereert en in wisselende teams aan oplossingen werkt. Per thema worden relevante partijen in het veld bij het proces betrokken.

 

Minister Kamp: ‘Als kabinet zullen we de agenda ondersteunen om Nederland verder te laten profiteren van de innovaties die startups voortbrengen. Mijn ambitie is dat Nederland een plek bereikt in de wereldwijde top 5 in de startup ecosysteem ranking van Compass in 2020. Nu staan we daarin op plek 19. We moeten ons dus blijven inzetten voor een beter startupklimaat, samen met startups, investeerders en kennisinstellingen.’

 

Structureel meer geld beschikbaar

Eerder deze week maakte minister Kamp, mede namens staatssecretaris Wiebes van Financiën, bekend maatregelen te nemen waardoor startups en scaleups sneller en makkelijker kunnen groeien. Vanaf volgend jaar komt er structureel 27 miljoen euro beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Oprichters van startups zijn dan niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000 euro, maar mogen dit de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming. Ook maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij om samen met private investeerders te investeren in startups en het MKB.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen