Nieuws

Prinses Laurentien reikt HIER Klimaatpenningen uit

28 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: HIER Klimaatbureau

Ammerlaan The Green Innovator en Robin Berg hebben een HIER klimaatpenning ontvangen voor hun bijdrage aan de aanpak van het klimaatprobleem. De jury, met onder anderen voorzitter Ed Nijpels en prinses Laurentien, nomineerde eerder drie personen en drie organisaties.

 

Ruim honderd opiniemakers en deskundigen op het gebied van klimaat en energie, die aanwezig waren op de HIER klimaatborrel in Utrecht, bepaalden de uiteindelijke winnaars via een live stemming. De HIER klimaatpenningen zijn een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau, die ook haar tienjarig bestaan viert.

 

Duurzame energieleverancier uit onverwachte hoek

Ammerlaan The Green Innovator levert als eerste in Nederland via glastuinbouw aardwarmte aan 470 appartementen in de wijk Pijnacker Noord. Met de overstap van gas naar aardwarmte wordt 95 procent CO₂ en 54 procent NOx bespaard. Op het aardwarmtenetwerk – dat zo ontworpen is dat in de toekomst meerdere duurzame warmtebronnen kunnen worden aangesloten – zijn inmiddels een tiental tuinders aangesloten.

 

Pieken in duurzame energieopwek opvangen in elektrische auto’s

Robin Berg van LomboXnet ontwikkelde en realiseerde in de wijk Lombok in Utrecht het eerste netwerk van slimme laadpalen ter wereld dat lokaal opgewekte zonne-energie opslaat in elektrische auto’s. Op deze manier gebruiken bewoners de batterijen van de auto’s om pieken in de opwek van duurzame energie op te vangen. Met tweehonderd elektrische auto’s verwacht Berg de hele wijk van voldoende stroom te kunnen voorzien.

 

Wie brengt de oplossing van het klimaatprobleem écht een stap dichterbij?

De HIER klimaatpenningen worden ieder jaar uitgereikt aan een persoon en een organisatie die de oplossing van het klimaatprobleem écht een stap dichterbij brengen. Via de website van het HIER klimaatbureau werden tientallen personen en organisaties voorgedragen voor een nominatie. De jury selecteerde uit alle inzendingen in beide categorieën drie genomineerden en keek daarbij naar de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, de versnelling die het initiatief teweeg brengt en het effect op het handelen van burgers en bedrijven.

 

De jury van de HIER klimaatpenningen bestaat uit prominenten die actief zijn op het gebied van klimaatverandering:

  • Ed Nijpels, voorzitter borgingscommissie Energieakkoord
  • Laurentien van Oranje, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation en Fellow European Climate Foundation
  • Nico de Vries, voormalig CEO Koninklijke BAM Groep
  • Annelies Hermens, voorzitter raad van toezicht Stichting HIER klimaatbureau

 

Naast Ammerlaan The Green Innovator en Robin Berg, waren ook De Vegetarische Slager, Windpark Nijmegen Betuwe, Bouwe de Boer (energiecoördinator Leeuwarden) en Maya van der Steenhoven (Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland) genomineerd.

 

De Staat van het Klimaat 2016

Tijdens de HIER klimaatborrel verscheen ook de vijfde editie van De Staat van het Klimaat; een uitgave met populair wetenschappelijke artikelen over het klimaatprobleem. De Staat van het Klimaat legt bij twaalf nieuwsberichten uit het afgelopen jaar de link met klimaatverandering, zoals de vluchtelingencrisis, de extreem warme herfst en winter en het Zika-virus.

 

Download ‘De Staat van het Klimaat 2016’ in de Kennisbank

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen