Nieuws

Provincie Noord-Brabant investeert in biobased economy

4 juli 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Biobased Economy, Provincie Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant stellen Provinciale Staten voor om voor de periode 2016-2019 €9,1 miljoen uit te trekken voor projecten op het gebied van de biobased economy, het maken van producten afgeleid van plantaardige grondstoffen. Dat biedt met name een impuls voor West-Brabant, een regio die zich daarin specialiseert. De verwachting is dat door bijdragen van andere overheden, het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoeksinstellingen er in totaal €20 miljoen geïnvesteerd wordt en een basis voor verdere investeringen van ondernemingen gelegd wordt.

 

De nieuwe tranche voor 2016-2019 bouwt voort op een eerdere succesvolle impuls. In de periode 2010-2015 heeft de provincie €13,5 miljoen vrijgemaakt om ontwikkelingen in de biobased economy te bevorderen. Daarvan is €10 miljoen belegd in het Biobased Brabant Fonds dat door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij beheerd wordt. Dit heeft er toe geleid dat door bijdragen van andere provincies, ontwikkelbedrijven en kennisinstellingen, in het totaal circa €25 miljoen aan publieke middelen beschikbaar kwamen. Uit onderzoek van de Avans Hogeschool (Centre of Expertise Biobased Economy) blijkt dat het bedrijfsleven in de 2014 en 2015 ruim €200 miljoen in biobased economy heeft geïnvesteerd.

 

Basis voor investeringen private sector

Uit een recente studie van Deloitte blijkt dat Zuidwest-Nederland alle potentie heeft om uit te groeien tot een topregio op het raakvlak van de verwaarding van agrarische reststromen en toepassingen richting de chemie. De verwachting is dat marktpartijen in Zuidwest-Nederland in de periode 2012-2020 €600 miljoen zullen investeren, wat naar verwachting ertoe bijdraagt dat 15.000 banen behouden blijven en 3000 nieuwe banen geschapen worden. ‘Een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid in vooral West-Brabant in een sector die de toekomst heeft’, aldus gedeputeerde Bert Pauli.

 

In Zuidwest-Nederland werken in de Biobased Delta het bedrijfsleven, overheden (waaronder de provincie), onderzoeks- en onderwijsinstellingen samen. Er zijn programmalijnen ontwikkeld waarbij suiker als grondstof voor chemie wordt ingezet, hout door middel van bio-raffinage grondstof voor chemie en energie wordt, het MKB ondersteund wordt en campus en toplocaties ontwikkeld worden. Dat betreft dan de Green Chemistry Campus Bergen op Zoom, Nieuw Prinsenland Dinteloord en het haven en industrieterrein Moerdijk.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen