Nieuws
Industrie

Scheldestromen nieuwe partner in onderzoek bioplastic uit rioolwater

9 februari 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Waterschap Scheldestromen

Drie waterschappen en partners verwelkomen waterschap Scheldestromen als toekomstig partner in het onderzoek naar bioplastic uit rioolwater. Naast het ombouwen van rioolwaterzuiveringen naar energiefabrieken, geeft het Zeeuwse waterschap zich steeds meer te willen richten op terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Bestuurder Gert van Kralingen: ‘We zijn in het begin van het project geïnteresseerd geraakt en wilden steeds meer van het project weten. Vervolgens hebben we de partijen benaderd, met het resultaat dat we alsnog een bijdrage kunnen leveren aan dit mooie project.’

 

De proef vindt plaats op Zeeuws grondgebied – de rioolwaterzuivering in Bath – en laat zien dat het mogelijk is om rioolwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen. De proef is nu nog kleinschalig, maar dat maakt de innovatie niet minder groots: deze techniek wordt wereldwijd voor het eerst toegepast. Met deze proef laten de projectpartners zien dat de productie en afzet van PHA een succes kan worden. Naast technische kennis wordt met deze proef veel kennis en ervaring op met de markt voor bioplastics. Waterschappen en industrie verkennen binnen dit project gezamenlijk (grootschalige) productiemogelijkheden en marktkansen. Er wordt onderzocht hoe groot de vraag is en wat afnemers uiteindelijk extra willen betalen voor producten van bioplastics ten opzichte van standaard plastic producten gemaakt uit olie. Hiermee is het project een duidelijk voorbeeld van de ambities van de waterschappen om hun rioolwaterzuiveringen om te zetten in een grondstoffenfabriek.
 

Wat is PHA?

PHA (voor de insiders: PolyHydroxyAlkanaat) is een zeer milieuvriendelijke grondstof, die binnen een jaar afbreekt onder natuurlijke omstandigheden. Normaal plastic doet daar enkele decennia over. Op termijn draagt PHA bij aan een oplossing voor de plastic soep in de wereldzeeën. De markt voor PHA groeit stevig door, met name in de tuinbouw. Zo wordt PHA gebruikt voor o.a. verpakkingen van consumentenproducten en landbouwplastic. Wereldwijd wordt een toename van de vraag aan PHA’s verwacht. Nog een voordeel: bioplastic gemaakt door bacteriën uit rioolwater concurreert niet met de voedselketen. Het huidige PHA bioplastic, afkomstig van landbouwproducten, doet dat wel.
 

Gezamenlijk initiatief

De proef is een gezamenlijk initiatief van waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en Wetterskip Fryslân samen met SNB en STOWA en de marktpartijen Veolia en KNN. En nu dus ook waterschap Scheldestromen. Veolia doet mee vanwege hun technologische kennis van de productie van bioplastics en KNN vanwege kennis over de markt voor bioplastics. Alle partners betalen mee, daarnaast is er subsidie van de Innovatieregeling voor de TKI Biobased Economy. Het project is één van de meest veelbelovende projecten van de Green Deal Grondstoffen, die de Unie van Waterschappen en het Rijk eind vorig jaar hebben gesloten. Doel van de Green Deal is om de terugwinning van allerlei nuttige grondstoffen uit afvalwater te stimuleren.

 

Foto: De beluchtingstank in Bath

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen