Nieuws
Algemeen

Start Energiedialoog: doe mee!

8 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Ministerie van Economische Zaken

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en ambassadeur André Kuipers hebben gisteren in Rotterdam het startsein gegeven voor de energiedialoog. Naast Rotterdam waren er ook in Leeuwarden en Eindhoven bijeenkomsten om de start van de energiedialoog te markeren. In totaal namen meer dan vijfhonderd mensen deel.

 

Met de energiedialoog wordt heel Nederland de komende drie maanden uitgedaagd om mee te denken over, en ideeën aan te dragen voor, onze energievoorziening van de toekomst. De transitie naar meer duurzame energie is in het hele land al duidelijk merkbaar, met een groeiend aantal zonnepanelen, windmolens en nieuwe energieneutrale woonwijken. Het kabinet wil Nederlanders betrekken bij de keuzes die nodig zijn om verder te werken aan een CO₂-arme energievoorziening in 2050.

 

Gezamenlijk voor elkaar

Minister Kamp, Economische Zaken: ´Onze energievoorziening verandert en dat heeft invloed op het dagelijks leven van ons allemaal: de wijze waarop we onze huizen verwarmen, op de inrichting van het landschap en op ons vervoer. In het hele land nemen burgers en bedrijven al het initiatief om energie te besparen, te verduurzamen en de CO₂-uitstoot terug te dringen. Van hun betrokkenheid, kennis en ervaring wil het kabinet gebruik maken. Het is een grote opgave om in 2050 een CO₂-arme energievoorziening te hebben en dit kunnen we alleen gezamenlijk voor elkaar krijgen. Daarom nodig ik iedereen uit om hier de komende maanden over mee te praten.´

 

Ambassadeur André Kuipers: ´Vanuit de ruimte heb ik kunnen zien hoe mooi de aarde is. Tegelijkertijd is onze planeet ook heel kwetsbaar. Voor mij is het heel duidelijk dat onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet stoppen. Om onze aarde te behouden moeten we samen werken aan een duurzame energievoorziening.´

 

Dwarsdoorsnede

De komende drie maanden wordt de dialoog voortgezet, online op mijnenergie2050.nl en tijdens een vijftigtal bijeenkomsten. Gedurende de dialoog wordt daarnaast een aantal online burgerpanels georganiseerd met een dwarsdoorsnede van mensen uit de samenleving. Zo krijgt het kabinet meer zicht op de uiteenlopende beweegredenen, wensen, ambities en zorgen over de energietransitie.

Vier centrale thema’s

De dialoog wordt gevoerd aan de hand van vier verschillende thema’s: verwarming, vervoer, kracht en licht en industrie. Nederlanders kunnen meedenken over welke stappen er genomen kunnen worden, wat zij zelf willen doen om duurzame energie op te wekken en welke ondersteuning ze vanuit de overheid verwachten.

 

Concrete vragen die ter sprake zullen komen:

 

  1. Wonen zonder energierekening; is dat in jouw situatie een mooie droom of toch realistisch?
  2. Op welke manier en in welk stadium wil je betrokken worden bij plannen die in jouw woonomgeving rondom energievoorziening worden gemaakt?
  3. Hoe denk je dat we onszelf en onze goederen verplaatsen in 2050? Hoe kunnen we daarbij meer rekening houden met de gevolgen voor het klimaat?
  4. Hoe kunnen we bereiken dat onze industrie zowel duurzaam als internationaal concurrerend is?

 

De meningen, ideeën en voorstellen die tijdens de energiedialoog naar voren komen, worden in het najaar betrokken bij het opstellen van een agenda voor het energiebeleid voor de langere termijn. Gedurende de uitvoering van het Energieakkoord – dat loopt tot 2023 – en daarna de nieuwe beleidsagenda, zal de energiedialoog worden voortgezet. De noodzakelijke overgang van fossiele naar duurzame energie kan immers niet zonder de voortdurende betrokkenheid van burgers en bedrijven.

 

 

Wil je iets zeggen, iets weten of iets doen? Kijk op mijnenergie2050.nl

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen