Nieuws

Statiegeld op flesjes en blikjes succes in Apeldoorn

15 februari 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: TOMRA

De omgeving in de gemeente Apeldoorn is schoon. Dankzij 62 verenigingen zijn er maar liefst 403.041 blikjes en PET-flesjes opgeraapt en ingeleverd. Per item kregen deelnemende verenigingen een vergoeding van 5 cent ‘statiegeld’ van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Vorig jaar werd het startschot gegeven van de beloningsactie ‘Heel Apeldoorn Rein’.

 

Met de actie is Apeldoorn de eerste gemeente in Nederland die een vorm van statiegeld aanbiedt op kleine drankverpakkingen, wanneer deze gerecycled worden op speciale inleverlocaties. ‘We proberen Apeldoorners te stimuleren om bewust met zwerfafval om te gaan. Daarnaast krijgen de ingeleverde items door recycling een nieuw leven’, zegt wethouder Mark Sandmann. Door een kleine vergoeding per ingeleverd item aan te bieden hoopte de gemeente de verenigingen te motiveren om mee te doen. En met succes. Binnen één jaar tijd meldden 62 verenigingen zich aan en zette zij zich allemaal op hun eigen manier in voor een schonere omgeving.

 

In samenwerking met lokale supermarkten en leverancier van emballage-automaten TOMRA, zorgde de gemeente voor inleverlocaties waar de verenigingen terecht kunnen. ‘Op onze emballage-automaten konden verenigingen zich identificeren met een unieke code. Zo werden de ingeleverde items nauwkeurig geregistreerd en konden verengingen hun score ook online inzien’, licht René Hissink, algemeen directeur van TOMRA, toe.

 

Prijsuitreiking

Onlangs reikte wethouder Mark Sandmann prijzen uit aan de deelnemende verenigingen. Naast de beloning van 5 cent ‘statiegeld’ per ingeleverd item werden extra prijzen uitgereikt aan de drie verenigingen die de meeste items hadden ingezameld. Dit waren; Sv Groen Wit ’62, Roeivereniging de Grift en Twirlvereniging Papillon. De deelnemende supermarktondernemers; Bas Wiegmans van Jumbo Apeldoorn en Pedro van den Heuvel van Albert Heijn Ugchelen reikten bovendien een prijs uit voor 1 minuut gratis winkelen.

 

Over de GO€DBEZIG-actie van Apeldoorn Rein

Als onderdeel van de landelijke Raamovereenkomst Verpakkingen is een pilot gestart voor de extra aanpak van zwerfafval. Gemeenten kunnen een beroep doen op hun deel uit het budget van in totaal 20 miljoen euro per jaar, ofwel € 1,19 per inwoner. De gemeente Apeldoorn heeft hierop ingespeeld door een actie te starten genaamd ‘GO€DBEZIG’ als onderdeel van hun project Heel Apeldoorn Rein. Dit is een uniek samenwerkingsverband tussen de gemeente, verenigingen, lokale supermarkten en TOMRA. Verenigingen houden hun buurt schoon en ontvangen hiervoor – onder meer – een beloning van € 0,05 per ingeleverd zwerfblikje of plastic flesje, bestemd voor de clubkas. Er zijn vijf locaties in de gemeente Apeldoorn waar de drankverpakkingen ingeleverd kunnen worden. In totaal zijn er al meer dan 400.000 flesjes en blikjes ingeleverd en gerecycled.

 

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen