Stedin Infradiensten maakt biogas voor FrieslandCampina in Borculo mogelijk

24 oktober 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: FrieslandCampina | Stedin Infradiensten

FrieslandCampina gaat in zijn productielocatie in Borculo, naast duurzame pyrolyse-olie, nu ook biogas gebruiken voor het opwekken van stoom. Daarvoor heeft de zuivelonderneming een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Groot Zevert Vergisting (GZV) uit het Gelderse Beltrum. Stedin Infradiensten legt hiervoor een 6 kilometer lange biogasleiding aan tussen GVZ en FrieslandCampina.

 

Via de leiding, gaat FrieslandCampina jaarlijks circa 8 miljoen m3 biogas van GZV afnemen. Hiermee wordt een CO₂-reductie gerealiseerd van circa 8.000 ton. Dat staat gelijk aan de CO₂-uitstoot van circa 3.500 huishoudens. Het is de verwachting dat begin volgend jaar de levering van biogas kan starten. Stedin Infradiensten is inmiddels gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van een gasleiding van GZV naar de productielocatie van FrieslandCampina in Borculo. De werkzaamheden nemen ongeveer drie maanden in beslag.

 

Mest en reststoffen worden biogas

GZV heeft sinds 2004 een biovergister in gebruik waarmee groene stroom uit regionale mest wordt geproduceerd. Door de leveringsovereenkomst met FrieslandCampina is het voor GZV nu mogelijk om haar vergistingscapaciteit uit te breiden en efficiënter te benutten. In de biovergister worden mest en reststoffen uit de voedselverwerkende industrie omgezet naar biogas. De mest is onder meer afkomstig van ledenmelkveehouders van FrieslandCampina uit de regio. De bij GZV verwerkte mest draagt er aan bij dat melkveehouders aan hun fosfaatverplichtingen/verwerkingsplicht kunnen voldoen.

 

Verduurzamen van de keten

De productie van biogas door biovergisting is naast wind en zonne-energie een manier om duurzame, groene energie te produceren. De productie van duurzame energie levert een bijdrage aan de reductie van broeikasgassen. FrieslandCampina en Groot Zevert Vergisting dragen met deze stap bij aan het verduurzamen van de keten.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen