Tarkett betrokken bij Cradle to Cradle debat over bebouwde omgeving

  3 juni 2016 | Door: Charlene Bodt

  Tarkett, wereldwijd marktleider in innovatieve en duurzame harde vloer -en sportvloeroplossingen, werkt tijdens de 15e editie van De Biënnale van Venetië samen met prof. dr. Michael Braungart. De gerenommeerde Internationale Architectuurtentoonstelling is dit weekend van start gegaan. Braungart, medeoprichter van Cradle to Cradle®, heeft namens de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA) een inspirerende kunstinstallatie samengesteld. ‘Celebrating our human footprint: A building like a tree – A city like a forest’ laat zien hoe ‘traditionele’ gebouwen getransformeerd kunnen worden zodat deze net als bomen functioneren.

   

  Tarkett heeft voor de installatie een recyclebare vinylvloer geleverd waarmee het de aandacht wil vestigen op verantwoord gebruik van pvc. Tevens zal Tarkett gedurende de tentoonstelling actief deelnemen aan diverse Cradle to Cradle-gerelateerde evenementen. De innovatieve installatie is te bewonderen in het centrale paviljoen Giardini. De Internationale Architectuurtentoonstelling is een toonaangevende manifestatie op het gebied van kunst en architectuur. Architecten uit de hele wereld presenteren nieuwe ideeën en perspectieven als antwoord op de complexe en diverse uitdagingen van nu en de toekomst. Met als thema ‘Reporting from the Front’ onderzoekt de Biënnale dit jaar de rol van architecten in de strijd om de leefomstandigheden van mensen over de hele wereld te verbeteren.

   

  Natuur als bron van inspiratie: gebouwen als bomen

  Momenteel zijn gebouwen de grootste oorzaak van afval op de planeet. De Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA) van prof. dr. Michael Braungart laat zien hoe ‘traditionele’ architectuur en gebouwen getransformeerd kunnen worden zodat deze net als bomen functioneren. De vele goede kenmerken van bomen vormen de inspiratie voor de Cradle to Cradle-principes, die inhouden dat we moeten streven naar een ontwerp van gebouwen die een positieve bijdrage leveren aan de mens en het milieu. Vanuit het Cradle to Cradle gedachtegoed kunnen conventionele bouwkundige ontwerpen worden getransformeerd in gebouwen met een bevorderlijke voetafdruk.

   

  Efficiënte overgang naar een circulaire economie

  Het gedachtegoed achter de kunstinstallatie past perfect in de strategie van Tarkett, namelijk het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van producten die bijdragen aan de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen. Tarkett is koploper in de industrie en was op alle productieplekken in Europa en Noord-Amerika al overgestapt op het gebruik van een ftalaat-vrije weekmaker-technologie. Ook ontwerpt Tarkett haar vloerproducten met een zeer lage uitstoot van VOS-emissies, 10 tot 100 maal lager dan de strengste norm ter wereld. Om de aandacht te vestigen op verantwoord gebruik van pvc, heeft Tarkett voor de installatie van EPEA een herbruikbare vinylvloer geleverd die is geproduceerd doormiddel van een ftalaat-vrije technologie. Het gebruik van pvc is aanvaardbaar voor een overgangsperiode volgens de Cradle to Cradle-principes, als het wordt gebruikt in duurzame goederen (zoals vloeren), die worden gemaakt met veilige materialen en op voorwaarde dat deze na gebruik in een beheersbare hergebruikketen opgaan.

   

  Verantwoord gebruik van pvc

  Daarnaast heeft Tarkett het ReStart®-programma opgesteld, met als doel het verzamelen en hergebruiken van producten en materialen die het eind van hun gebruiksduur hebben bereikt door deze opnieuw te gebruiken in het productieproces. Het bedrijf zal gedurende de tentoonstelling actief deelnemen aan diverse Cradle to Cradle-gerelateerde evenementen.

   

  Michel Giannuzzi, CEO bij Tarkett, vertelt: ‘Voor Tarkett is dit een belangrijke volgende stap om de aandacht te blijven vestigen op de noodzaak voor verantwoord gebruik van pvc in de bebouwde leefomgeving. We zijn ervan overtuigd dat werken volgens de Cradle to Cradle-principes heeft bijgedragen aan de transformatie naar een circulair economisch model dat meer op samenwerking is gericht. We hopen hiermee anderen te inspireren om een soortgelijke weg te volgen.’

   

  Prof. dr. Michael Braungart zegt: ‘We zijn erg blij dat Tarkett een actieve bijdrage wil leveren aan onze installatie en dit belangrijke debat, hun strategie is volledig op één lijn met de Cradle to Cradle-principes. Tarkett laat zien hoe je pvc op een verantwoorde manier kunt gebruiken. Hun inspanningen op dit gebied zijn indrukwekkend maar we moeten ons tevens realiseren dat dit een reis is waarbij je niet vanaf het begin een perfecte prestatie kunt neerzetten. Belangrijker is vast te stellen waar je bent en waar je naar toe wilt. Daarom is Tarkett zo interessant; zij hebben een visie en een strategie voor de lange termijn.’

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden