Nieuws

  Team van Bernice Notenboom bereikt de Noordpool

  19 april 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: 2Dgrees

  Poolreiziger Bernice Notenboom en haar expeditiegenoten Martin Hartley en Ann Daniels hebben afgelopen dinsdag de geografische Noordpool bereikt. Ze zijn in vijftien dagen van de 88-ste naar de 90-ste breedtegraad geskied met zwaarbeladen sledes. De omstandigheden op de laatste dag waren met -21 graden Celsius gunstig, zodat Notenboom het tempo kon opvoeren voor een eindsprint.

   

  De laatste dag van de reis naar de Noordpool begon om 07.00 uur. Na een aantal pauzes om te eten (ca. 5000 calorieën per dag) ging om 14.00 uur het tempo omhoog zodat het team om 16:34 uur de Noordpool kon bereiken. Bernice Notenboom is tevreden over de expeditie maar bezorgd om de staat van het Noordpoolijs. Notenboom: ‘Veel oud ijs is verdwenen, we zien vooral eenjarig ijs. Er is meer sneeuw, dat eerder smelt dan ijs. Ook het ijs verdwijnt daardoor in een gevaarlijk tempo.’

   

  March for Science 22 april

  Aanstaande zaterdag op Earth Day wil Bernice het vaandel van March For Science op de Noordpool uitrollen. Daarmee steunt ze de internationale oproep van een brede groep wetenschappers om feiten en cijfers uit de klimaatwetenschap te respecteren en ernaar te handelen.

   

  Sneeuwmetingen voor NASA en ESA

  Het team van Notenboom ondersteunt het arctisch onderzoek van NASA en ESA met 1250 metingen van sneeuwlagen. Satellieten en vliegtuigen maken momenteel zeer gedetailleerde nieuwe beelden van de Noordpool, maar de apparatuur is niet in staat om alle zachte sneeuwlagen van hard ijs te onderscheiden. Dankzij de gelijktijdige metingen vanaf het ijs door Expeditie 2Dgrees kan de ESA zijn CryoSat satelliet nauwkeuriger afstellen en worden de ijsdata nauwkeuriger.

   

  Expeditie 2Dgrees

  In het klimaatakkoord van Parijs hebben wereldleiders in 2015 afgesproken om ruim onder de twee graden opwarming te blijven. Maar de gemiddelde temperatuur stijgt in de extreme Arctische kou veel sneller dan in gematigde gebieden. Er voltrekt zich een klimaatcatastrofe. Notenbooms expeditie vraagt aandacht voor deze stille ramp en voor de dringende noodzaak van klimaatmaatregelen. Eind april vertrekken 66 Nederlandse topmanagers met Bernice Notenboom naar Spitsbergen om de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen te aanschouwen en aan de oplossingen te werken.

   

  Lees meer over expeditie 2dgrees

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen