Nieuws
Dienstverlening

Tien gemeenten genomineerd voor ‘energie-opwekkendste gemeentehuis’

1 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Nieuwsbank

Experts hebben tien gemeentes genomineerd, op zoek naar het energie-opwekkendste stadskantoor van Nederland. De tien gegadigden zijn genomineerd door een expertpanel van de nieuwe draai: Alphen aan den Rijn, Den Bosch, Deventer, Groningen, Leiden, Medemblik, Molenwaard, Peel en Maas, Utrecht en Zwolle.

Op donderdag 7 april 2016 wordt de top 5 bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens het evenement ‘Van stadskantoor naar stadshart’ dat plaatsvindt van 14.00 tot 18.30 uur in het Stadskantoor in Utrecht, een geweldig voorbeeld van een bruisend stadskantoor. Het programma – met sprekers uit de gemeente Utrecht, Westland en Apeldoorn en diverse workshops – biedt gegarandeerd de nodige inspiratie om van een gemeentehuis een bruisende en energieke plek te maken!

 

Gebouwen zijn de grootste vervuilers van Nederland, bleek eind vorig jaar uit cijfers van Energieonderzoek Centrum Nederland. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 36 procent van de CO₂-uitstoot in ons land en zijn daarnaast nog te vaak een onprettige en ongezonde omgeving voor de gebruikers. Kantoorpanden nemen de helft daarvan voor hun rekening. Alleen daarom zouden gemeenten hun gebouwen moeten verduurzamen en energieneutraal of, beter nog, energie-opwekkend moeten maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het bespaart ook geld.

 

Nog veel meer geld valt te verdienen door te zorgen dat een gebouw de mensen energie geeft. Veel organisaties verspillen geld door wél te investeren in goedopgeleide mensen, maar niet te zorgen dat diezelfde mensen een gezonde, prettige en inspirerende werkomgeving hebben. Gelukkig keert het tij en zijn er voorlopers en trendsetters die wél een sociaal, gezond en duurzaam gebouw neerzetten.
Welke organisatie durft te beweren dat ze hier niet iets laten liggen?

  • Maar liefst 71 procent van de werknemers vindt zijn werkomgeving niet inspirerend.
  • In de meeste onderwijslokalen zijn het CO₂-gehalte en de temperatuur veel te hoog. Dat betekent al snel 20 procent meer fouten. Dat is het verschil tussen een voldoende of een onvoldoende!
  • Het ziekteverzuim in een ongezond gebouw kan tot twee keer zo hoog zijn.
  • In de zorg kunnen opnameduur en medicijngebruik worden verlaagd en zijn medewerkers minder ziek door een ‘healing environment’.
  • Een ongezonde en niet gastvrije omgeving betekent al snel een productiviteitsverlies van 10 procent, ofwel één werknemer per tien!

 

Kan het anders? Jazeker: als we van kantoorgebouwen energie-opwekkers maken, niet alleen voor de omgeving maar ook voor de mens. En tegelijkertijd kosten besparen. De techniek is er, het vergt alleen een andere kijk. Want het gaat niet om technische specificaties en vierkante meters, maar om gezonde, energieke mensen met een hogere productiviteit.
Het expertpanel van de nieuwe draai roept alle beleidsmakers voor vastgoed, CEO’s en directeuren van Nederland op om een einde te maken aan het grote energieslurpen van gebouwen. Of het nu een kantoor is, een zorginstelling, een gemeentehuis of een school: neem het gebouw eens kritisch onder de loep. Hoe kan het een plek worden die meer energie levert aan de mensen die er elke dag komen? Hoe kan het energieneutraal of zelfs energie-opwekkend zijn? Behalve dat het gebouw er waardevoller van wordt, kunnen we hierin een enorm verschil maken, voor het milieu én voor de mens.

 

Kijk voor meer informatie op de website van de nieuwe draai

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen