Nieuws
Duurzame innovatie, circulaire economie

Tijdelijke duurzame campus FabCity 18 april open voor publiek

11 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Europe by People

FabCity, een tijdelijke, duurzame campus met circa vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes waarbij de circulaire economie centraal staat, wordt de komende weken opgebouwd in Amsterdam. De thema’s op deze campus zijn: ‘Digital Fabrication’, ‘Waste & New Materials’ , ‘Energy & Water’, ‘Big Data’ en ‘Smart Living & Working’. FabCity is onderdeel van ‘Europe by People’, het culturele programma rondom het Nederlands Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en voor iedereen toegankelijk van 18 april tot en met 26 juni 2016.

 

Studenten, onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers leven en werken elf weken lang op FabCity. Zij ontwikkelen, testen en presenteren oplossingen voor de stad van de toekomst, zoals alternatieve vormen van energie, nieuwe manieren van mobiliteit, bouwen met nieuwe materialen en het hergebruiken van afval. Initiatieven zijn onder andere het Wikkelhuis van upcycled karton en een beton 3D-printer, maar ook een Broodvergister, Plastic recycling factory en een Cyclespace met fietsinnovaties.

 

Stad van de toekomst

Cultureel intendant ‘Europe by People’ Egbert Fransen (directeur Pakhuis de Zwijger): ‘Fabcity gaat over de zelfvoorzienende duurzame stad en de nieuwe maakindustrie, en laat zien hoe wetenschappers, bedrijven, ambtenaren, kunstenaars en ontwerpers samen met actieve burgers de stad van de toekomst op dit moment vorm geven. Het gaat daarbij om het experiment, om nieuwe manieren van samenwerken in onverwachte coalities, en over alternatieve wijzen van produceren en financieren.’

 

Het idee van FabCity is geïnspireerd op het FabCity-initiatief dat twee jaar geleden is gestart in Barcelona. Het uitgangspunt is dat de goede ideeën tegenwoordig digitaal verspreid worden over de hele wereld, maar de fysieke uitwerking van deze ideeën altijd lokaal plaatsvindt, met duurzame materialen die ter plekke voorhanden zijn. Er zal on campus gewerkt worden maar ook off campus, in de stad Amsterdam.

 

On campus

Op de campus zijn vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes te zien met de focus op de realisatie van een duurzame stad. Zo worden drie zogenoemde Wikkelhuizen geproduceerd door Fiction Factory in samenwerking met studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Met een spectaculaire 3D-metaalprinter van het Nederlands initiatief MX3D wordt onderzocht hoe deze zo optimaal ingezet kan worden bij de bouw van een brug over een Amsterdamse gracht. Het publiek wordt daarbij uitgenodigd om mee te denken. Een speciale broodvergister van Gascoland zet oud brood om in gas dat weer gebruikt kan worden voor de energievoorziening op de campus. Alle initiatieven staan op europebypeople.nl/on-campus.

 

Off campus

Honderden studenten, onderverdeeld in multidisciplinaire teams, gaan in elf buurten in Amsterdam onderzoek doen naar grootstedelijke vraagstukken op het gebied van onder andere ‘city logistics’, ‘circularity’ en ‘urban transformation & densification’. Onderwerpen die actueel zijn in alle grote steden in Europa. De studenten gaan hiervoor creatieve en duurzame oplossingen ontwikkelen. De resultaten worden op de campus van FabCity in het Learning Lab gepresenteerd.

 

Samenwerking

Voor FabCity wordt met circa 150 verschillende partners samengewerkt variërend van (kunst)onderwijsinstellingen tot hightechbedrijven. Partners zijn onder andere: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, AMS (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions), Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, BAM, Waternet, Alliander, Waag Society, Cities, SleM, Studio Nine Dots, Arcam en het Over het IJ Festival.

 

‘Europe by People, the future of everyday living’ is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken en mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Gemeente Amsterdam, Art of Impact, Fonds Podiumkunsten, Hogeschool van Amsterdam en Stichting DOEN.

 

Bekijk het programma van FabCity

Meer informatie over Europe by people, the future of everyday living

 

Foto boven artikel: Impressie FabCity © STUDIONINEDOTS SLeM KopJava denkers

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen