Nieuws

Tour van Nuon Cook Truck lanceert mobiele groene ‘batterij’

6 februari 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: Leene Communicatie

Een food truck die bewoners laat zien hoe het koken van de toekomst eruitziet: helemaal elektrisch, zonder aardgas. Dat was de inzet van de Nuon Cook Truck die in januari in verschillende stadswarmtesteden hartverwarmende hapjes serveerde. De stroomvoorziening in de food truck was afkomstig van een mobiele accu met groene stroom, het eerste resultaat van een samenwerking tussen Nuon en GreenBattery.

 

In de Energie-agenda heeft het kabinet aangekondigd dat in 2050 alle gasleidingen zijn verdwenen uit Nederlandse straten. Voor de verwarming en het warme water in onze huizen gebruiken we dan op veel plekken warmtenetten, die warmte uit afvalverwerking, energieopwekking of uit andere, duurzame, bronnen vervoeren naar woonwijken. Het gasloze koken, op een elektrische kookplaat, is soms wel even wennen. De tour van de Nuon Cook Truck is een van de manieren waarop Nuon de overgang naar een gasloze keuken ondersteunt.

 

Voorbereid op een warme toekomst

Onder het motto ‘Proef de warmte’ reed de Nuon Cook Truck deze winter door Nederland om bewoners te informeren en enthousiasmeren over het koken en wonen van de toekomst. ‘De bewoners die van de warme hapjes van de Nuon Cook Truck kwamen proeven, zijn nu helemaal voorbereid op een warme toekomst’, zegt Alexander van Ofwegen van Nuon. ‘Vanuit de Nuon Cook Truck geven we niet alleen praktische tips over elektrisch koken, maar gaan we ook in gesprek met bewoners over de veranderingen die het voor de stad geeft als straks op steeds meer plekken warmtenetten ontstaan.’

 

Naast nieuwbouwprojecten in Almere, Arnhem en Rotterdam kregen ook diverse buurten in Amsterdam een bezoek van de Nuon Cook Truck. Alle nieuwbouwwoningen in de hoofdstad krijgen een aansluiting op het warmtenet. Daarnaast worden in de periode tot 2018 ook nog eens 10.000 bestaande woningen van stadsverwarming voorzien. In 2040 zullen in Amsterdam dan 230.000 woningen – zo’n veertig procent van de totale bebouwing – van stadswarmte gebruikmaken. Warmtenetten halveren de lokale CO₂-uitstoot met gemiddeld vijftig procent.

 

Groene batterij

De afsluiting van de tour van de Nuon Cook Truck vond dan ook heel toepasselijk plaats in Amsterdam, voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam Zuidoost. Naast highlights uit de tour presenteerde Nuon er ook de samenwerking met GreenBattery. Dit Nederlandse bedrijf gebruikt energie-opslagtechnieken om energie uit onder andere wind en zon tijdelijk op te slaan in mobiele accu’s. Deze kunnen op bijvoorbeeld festivals, sportevenementen en bouwlocaties energie leveren aan uiteenlopende installaties, zelfs als er geen netwerk in de buurt is. Ook de Nuon Cook Truck werd tijdens de tour in januari gevoed door de verplaatsbare ‘batterij’.

 

‘De samenwerking tussen Nuon en GreenBattery laat zien dat duurzaamheid verder gaat dan alleen energie uit wind en zon leveren’, vertelt Van Ofwegen. ‘Ook concrete oplossingen van een probleem horen daar bij. Als ergens tijdelijk stroom nodig is hebben we nu een oplossing die schoon en stil is en geen fijnstof en roet oplevert op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn.’

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen