Nieuws

Unanieme stemming ISO 20400 Sustainable Procurement

27 december 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: NEN

Begin december vond in Rio de Janeiro de inmiddels zesde en daarmee tevens laatste vergadering plaats over de internationale standaardrichtlijn Sustainable Procurement: ISO 20400. Grote vraag was of de richtlijn na ruim drie jaar vergaderen aan het eind van de week volgens alle deelnemende landen publicatiewaardig zou zijn of niet?

 

Gedurende de week werd er nog intensief overleg gevoerd met tientallen landen en verschillende internationale organisaties als UN, OESO, ITUC en de Europese Commissie over aanvullingen en gewenste wijzigingen.

 

ISO 20400: Praktische richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Namens Nederland nam de voorzitter van de Nederlandse normcommissie MVI, Karin van IJsselmuide, deel aan de meeting. Zij is zeer enthousiast over de standaard aanpak en standaard taal in de richtlijn waardoor organisaties elkaar beter leren begrijpen. ‘ISO 20400 is een handzame richtlijn (slechts 45 pagina’s), praktisch (het volgt het reguliere inkoopproces) en bovenal is het vernieuwend’, aldus Karin. ‘Deze richtlijn helpt organisaties dus echt om risico’s te verminderen, kansen te vergroten en duurzaamheid te borgen in het inkoopproces.’

 

Aan het eind van de lange vergaderweek was de stemming unaniem… 100% van de aanwezigen stemde positief. En daarmee is de eerste standaardaanpak Sustainable Procurement een feit. Karin ontving de ‘resistance hero’-trofee voor haar inbreng aan deze richtlijn.

 

Publicatie ISO 20400 in 2017

In Brazilië is door de leden van de project committee unaniem besloten dat ISO 20400 zal worden gepubliceerd. Dit moet nog worden geformaliseerd via een schriftelijke stemming, maar de verwachting is dat ISO 20400 volgend jaar gepubliceerd kan worden.

 

NEN / NEVI-congres ISO 20400

Op 18 mei 2017 wordt ISO 20400 tijdens een NEN / NEVI-congres bij Royal Haskoning de ISO 20400 ook formeel in Nederland geïntroduceerd.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thamar Zijlstra, NEN Milieu & Maatschappij, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail mm@nen.nl.

 

Lees ook: ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen: hoe doe je dat?’

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden