Nieuws

Van Dam: agrarische export meer richten op hoogwaardige producten en kennis en innovatie

5 oktober 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Ministerie van EZ

Nederland gaat sterker inzetten op de export van onderscheidende en hoogwaardige agrarische producten. Ook moet de export van agro-kennis en innovatie meer worden gestimuleerd. Op die manier kan Nederland niet alleen een bijdrage leveren aan een duurzame en veilige wereldvoedselvoorziening, maar ook zijn internationale koppositie in agri & food behouden. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief over de toekomst van de agrarische export, die hij mede namens minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

De agri & foodsector is omvangrijk en internationaal toonaangevend. Nederland exporteerde in 2015 voor bijna 90 miljard euro aan agrarische en agrarisch gerelateerde producten, ruim 21 procent van de totale goederenexport. Daarmee is Nederland wereldwijd de tweede exporteur van agrofood-producten. Mondiale ontwikkelingen, zoals de groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering, vragen echter om een ander productiemodel. Aanpassingen zijn nodig om op termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen.

 

Exporteurs ondersteunen

Staatssecretaris Van Dam: ‘De grote wereldwijde uitdagingen om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, bieden kansen voor Nederland. We kunnen niet de groeiende wereldbevolking bevoorraden met onze tomaten – maar bijvoorbeeld wel met tomatenzaad en innovatieve kassen, die speciaal voor lokale omstandigheden ontwikkeld zijn. Ik wil exporteurs sterker ondersteunen om nog meer dan voorheen in te spelen op de veranderende markt. Concurrentie op prijs en volumes alleen is geen recept voor duurzame groei. De transitie in de Nederlandse agro-foodsector naar verduurzaming, meer kwaliteit en meer innovatie kunnen we goed vertalen naar onze export.’

 

Daarom stimuleert Van Dam dat exporteurs meer accent leggen op hoogwaardige, onderscheidende producten. Daarnaast wordt de export van agro-kennis en technologie sterker ondersteund. Zo kunnen landen samen met onze kennisinstellingen en gespecialiseerde bedrijven hun landbouwsector ontwikkelen om lokaal voedsel te produceren. Daarmee kan Nederland een bijdrage leveren aan het mondiale voedselvraagstuk en tegelijkertijd een toonaangevende agro-exporteur blijven.

 

Sterker positioneren

Om duurzaam geproduceerde Nederlandse kwaliteitsproducten sterker te positioneren op de wereldmarkt werkt Van Dam samen met de sector onder meer aan de ontwikkeling van kwaliteitslabels, om sterker te benadrukken dat ‘Made in Holland’ staat voor betaalbare, hoogwaardige producten. Verder staan kennis, innovatie en technologie centraal bij handelsmissies, waarbij start-ups en innovatieve agro-bedrijven een vaste plek krijgen. Daarnaast introduceert Van Dam aparte technologische matchmakingsmissies voor bedrijven, onderzoeksinstituten en technologiecentra. In 2017 worden de eerste drie van deze missies georganiseerd. In de brief schrijft Van Dam dat duurzame en innovatieve agro-bedrijven internationaal in de etalage worden gezet door de innovatie- en landbouwraden op de Nederlandse ambassades. Verder wordt de ambassade in Iran op korte termijn versterkt met een landbouwraad. Bij de Wereldbank in Delhi komt een medewerker van het ministerie van EZ die zich richt op landbouwontwikkeling en voedselzekerheid in India.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen