Nieuws
Industrie, Bouw, circulaire economie

Volmondig ‘Ja’ voor Nationaal Betonakkoord

10 februari 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: MVO Nederland

‘Chapeau voor de betonsector’, aldus Tjerk Wagenaar, directeur Natuur & Milieu. Tijdens een CEO-ontbijt op 9 februari 2016 hebben ruim 60 bestuurders vanuit de betonketen en relevante stakeholders toegezegd te gaan werken aan een ketenakkoord met nationale impact. Een akkoord gericht op een economisch gezonde betonsector door verdere verduurzaming. CO₂-reductie, circulariteit, biodiversiteit en sociale aspecten zijn speerpunten in het plan dat de komende maanden wordt uitgewerkt.

 

Staatssecretaris Dijksma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu complimenteerde de sector in een videoboodschap met hetgeen reeds is bereikt. Tegelijkertijd daagde ze de aanwezigen uit om nieuwe stappen te zetten en riep op om gezamenlijk afspraken te maken voor de lange termijn. De staatssecretaris riep de aanwezigen op ‘unaniem voor het betonakkoord te stemmen’, en zo geschiedde.

‘Gezamenlijke verduurzaming en economische groei gaan hand in hand’, aldus Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Frank Bekooij, CEO Strukton Civiel vult aan: ‘Hoogwaardig hergebruik van beton en andere innovaties kunnen ook mooie nieuwe exportproducten leveren.’

 

Het speelveld is gecreëerd

Met deze steun om te komen tot een ambitieus akkoord is de kwartiermakersfase afgerond en kunnen de besprekingen beginnen. Het speelveld is gecreëerd; wat de inhoud van het ketenakkoord wordt is aan de sector. Om te komen tot een sterk en gedragen akkoord gaan de komende maanden alle betrokken partijen rond de tafel om verduurzamingsambities en doelstellingen te formuleren en de daarvoor benodigde maatregelen te benoemen.

 

Henri van der Kamp, lid raad van bestuur VolkerWessels die optrad als gastheer van deze unieke bijeenkomst: ‘Als betonketen moeten we nu gezamenlijk het risico dragen en het lef hebben om concrete verduurzamingsstappen te zetten.’ Het streven is dat het akkoord in de loop van 2016 wordt gesloten. De aanwezigen deelden de mening dat het wel een realistisch akkoord moet worden – geen greenwashing, alleen afspreken wat haalbaar is.

 

Over het Betonakkoord

Een groep koplopers uit de sector heeft de afgelopen jaren onder de vlag van het MVO Netwerk Beton van MVO Nederland de basis gelegd voor een mogelijk Betonakkoord. Zo is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verdere verduurzaming, een solide netwerk opgebouwd, onderling vertrouwen gecreëerd en is bereidheid tot samenwerking ontstaan.

 

De uitgangspunten van het betonakkoord zijn:
– Een betonakkoord moet bijdragen aan een economisch gezonde betonsector.
– Een betonakkoord moet op korte en lange termijn bijdragen aan welzijn en welvaart van Nederland.
– Betonkwaliteit staat niet ter discussie.
– De mate van duurzaamheid van een project vereist altijd een integrale afweging tussen de 3 P’s, People, Planet en Profit.
– Bij te maken keuzes is de definitie van ‘duurzame ontwikkeling’ (Brundtland, 1987) leidend.

 

Deelname aan de totstandkoming van het Betonakkoord staat voor iedereen open.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen