Nieuws
Tuinbouw, Landbouw & veeteelt & visserij, Duurzame innovatie

Wageningen UR zoekt partners voor ontwikkeling natuurlijke groeisubstraten

7 april 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Wageningen UR

De (glas)tuinbouw gebruikt op grote schaal groeisubstraten om de kwaliteit en kwantiteit van productteelt te bevorderen. Huidige groeisubstraten, zoals minerale wol en veen, hebben wel de gewenste eigenschappen zoals een goede water/lucht-huishouding, maar zijn weinig duurzaam. Het productieproces is energie-intensief (minerale wol) of veroorzaakt hoge CO₂-uitstoot (veen) en veel substraten zijn niet biologisch degradeerbaar.

 

Wageningen UR wil daarom op basis van natuurlijke, vezelrijke materialen zoals gras, vlas en hennep een volwaardig alternatief groeisubstraat ontwikkelen. Een substraat dat enerzijds aan de huidige gebruikers- en kwaliteitscriteria voldoet maar anderzijds duurzaam en biologisch degradeerbaar is en daardoor een grote toegevoegde waarde heeft voor de eindgebruiker. Die hoeft het substraat namelijk niet apart af te voeren na gebruik.

 

De grootste uitdaging ligt – binnen de keten van ruwe grondstof tot gebruiksklaar product – in het opwaarderen van de natuurlijke vezelrijke stroom tot een stabiel substraat. Een substraat dat langdurig in een evenwichtige vocht-, zuurstof- en nutriëntenbehoefte kan voorzien. Om dit te bereiken is een onderzoekstraject nodig om een proces te ontwikkelen dat de vezel van de juiste structuur, sterkte, samenstelling en wateraffiniteit kan voorzien.

Partners gezocht voor pps-traject

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft tientallen jaren ervaring met het verduurzamen en modificeren van vezelrijke materialen met diverse thermische, chemische, mechanische en biologische technieken voor zeer uitlopende toepassingen. Een recent voorbeeld is het project Glue Reed waarin rietafval wordt gebruikt voor een nieuw type plaatmateriaal. Voor het nieuwe project Natuurlijke Groeisubstraten zoekt Food & Biobased Research partners om – binnen een gedeeltelijk gesubsidieerd publiek-privaat samenwerkingstraject – een evenwichtig, duurzaam en biologische afbreekbaar natuurlijk substraat mee te ontwikkelen.

 

Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met Wageningen UR Food & Biobased Research.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen