Nieuws

Warmtecoöperatie Zuidplaspolder opgericht

25 juli 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: LTO Glaskracht

Met de ondertekening van de oprichtingsakte door glastuinbouwondernemers Hans Koolhaas en Joop van den Nouweland is de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder een feit. De ondertekening vond onlangs plaats in Naaldwijk. Het bestuur van de coöperatie wordt momenteel gevormd door vijf ondernemers uit de Zuidplaspolder, allen lid van LTO Glaskracht Nederland.

 

Gemeenten Leiden en Rotterdam, provincie Zuid-Holland, bierbrouwer Heineken, Nuon en Warmtebedrijf Rotterdam zijn in gesprek over een pijpleiding voor de levering van restwarmte vanuit de Rotterdamse haven voor stadsverwarming in de Leidse regio en proceswarmte voor de bierbrouwerij in Zoeterwoude. Het beoogde tracé voor deze leiding komt langs de glastuinbouw in de Zuidplaspolder. Met het oog op een mogelijke toekomstige aansluiting van tuinbouwbedrijven op deze leiding voor de levering van warmte, hebben de betrokken glastuinders zich verenigd in de Warmtecoöperatie Zuidplas. Met deze stap verenigen zij hun belangen en vormen zij een duidelijke en krachtige gesprekspartner in de discussie.

 

In een drukbezochte bijeenkomst met glastuinbouwondernemers van de Zuidplaspolder is de oprichting besproken, waarna de feitelijke oprichting enkele dagen later bij de notaris plaatsvond. Het bestuur bestaat uit Hans Koolhaas (voorzitter, LKP Plants), Johan van den Nouweland (secretaris, Marjoland Rozen), Willem van der Voort (penningmeester, Potplantenkwekerij Sjaloom), Gert Jan Bac (lid, Bac Orchids) en Joop van den Nouweland (lid, Marjoland Rozen).

 

De afgelopen maanden heeft procesmanager Warmte, Hans van den Berg van LTO Glaskracht Nederland de energiesituatie op alle glastuinbouwbedrijven in het betrokken deel van de Zuidplaspolder gedetailleerd op bedrijfsniveau in kaart gebracht. Die informatie geeft een helder beeld van de huidige situatie en de verwachtingen en wensen van ondernemers met betrekking tot de toekomst. Op basis van deze informatie gaat de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder de komende periode in overleg met het Warmtebedrijf Rotterdam. Doel van de warmtecoöperatie is daarbij dat het Warmtebedrijf Rotterdam vanaf 2019 voor een deel voorziet in de warmtebehoefte van de aangesloten glastuinbouwbedrijven. Inmiddels heeft bijna 100 ha zich voor de coöperatie aangemeld. LTO Glaskracht Nederland ondersteunt en faciliteert de coöperatie.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen