Nieuws

Wereldprimeur: hergebruik toiletpapier voor wegenaanleg

21 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: Wetterskip Fryslân

In het kader van duurzaam grondstoffengebruik kan zelfs toiletpapier worden hergebruikt. In Nederland wordt per jaar zo’n 180.000 ton toiletpapier doorgespoeld. Wat voor de één een afvalproduct is, is voor de ander een bruikbare grondstof! Het hergebruik creëert waarde voor het milieu én de betrokken partijen, te weten Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, STOWA, civiele aannemers Jansma en Roelofs, toeleverancier Esha Infra Solutions en KNN Cellulose.

 

Dit consortium van overheden en bedrijfsleven ontwikkelt momenteel een marktrijp product voor de uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) gewonnen papiervezels. Deze vorm van hergebruik is uniek in de wereld en Nederland loopt daarin dus voorop. De eerste meters asfalt op basis van herwonnen toiletpapier zijn inmiddels succesvol aangelegd bij de rwzi van Wetterskip Fryslân in St.-Anne. Een belangrijke stap in de ontwikkeling naar een volwaardig marktrijp product.

 

Herwonnen toiletpapier met een luchtje?

Op de rwzi van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden staat een innovatieve installatie die het toiletpapier reinigt tot een veilig product. Dat product heet afdruipremmer. Afdruipremmer voorkomt het ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag, waardoor er een beter en duurzamer asfalt ontstaat.

 

In het najaar van 2016 volgt dan de echte test. Dan wordt een fietssnelweg aangelegd in opdracht van partner Provincie Fryslân. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Innovatie Waterketen Fryslân.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen